неділя, 20 серпня 2023 р.

Продовжуємо вчитись



Попереду 1-й місяць навчального року. Довгочиту не буде, хоча проблем з освітньою галуззю  в Україні під час війни потроїлось.

Сьогодні я про можливість, та актуальність самоосвіти. Вчора тільки взяв тренінг від президента федерації kraw maga Україна Антона Фарба, щодо безпеки роботи журналістів у натовпі. 2 десяткам одеських журналістів цей скіл закортіло потренувати у суботу як і мені. Хоча, були альтернативи.

Знайома психологиня педагог отримала сертифікат про закінчення курсу підвищення кваліфікації. Мати 2-х дітей, що поїхала від війни до Польщі, крім мови вчить ще майстерність фасилітації. 

Одно з "див" адаптивності що з початком повномасштабного вторгнення демонструє наша нація - це постійне навчання. Дізнаємося нового та опановуємо нових професій.

Я вже не кажу про сили оборони України. Бо без засвоєння нової зброї, прийомів ведення війни, чи самодопомоги перемогти великого ворога буде неможливо. Вчитись онлайн - це теж важливо. Бо це дає можливість отримати знання, не збираючись у натовп, який стає дуже великою мішенню. Ті з мам, чи тіток з дядьками, яки не розуміють чому не можна у країні що воює  школярів збирати у величезній будівлі, мають на вчорашньому Чернігівському прикладі з ракетою в театр, усвідомити небезпеку.

Формальна освіта,  в аудиторії на 3 групи, у корпусі на пару тисяч учнів, з адміністрацією та величезними видатками на опалення авдиторій залишились у мирному житті. І не треба по цьому "скиглити".

Якість освіти, за яку так ніби "хвилюються" добродійки по телеграм групам майже не залежить від тактильного контакту учня з вчителем. Навесні брав пречудовий курс від Освітнього центру ВРУ про "Практику протидії ІПСО" ще з 200-ми слухачами у віртуальній групі. Порахували: студенти були на цьому семінарі з 15 вишів, а викладачі з 24-х. Українські освітяни, в абсолютній кількості непогано засвоїли принципи дистанційної освіти. Беріть й неформально вчитесь будь-чому паралельно з дітьми/студентами, а не скиглите що "все пропало"! Відеокурси є пречудові, зокрема як щось зварити, чи поремонтувати кавоварку.  Нічого не пропало, а навпаки отримало новий шанс опанувати знання на значної відстані від школи/університету. Користуємось цією можливістю.

В мене до кінця місяця є реєстрація ще на 3 вебінари.

В.Головченко, 

викладацький стаж у вересні 2023 сягне 30 років 



Немає коментарів: