понеділок, 3 липня 2023 р.

Що робити та в якій послідовності з підтопленими багатоповерхівками в Херсоні ?



Один з уроків цієї війни - спитай порад в тих хто поряд. Коли люди потрапили в "халепу", вони стають більш оперативні та чуйні до болю іншого, тому в них експертність стає більш фаховою. Точно - оперативною. Так було в Миколаєві, коли вода зникла минулого року. Так й сьогодні в Херсоні, коли велика дніпровська вода, затопила місто через московитів, що підірвали греблю Каховської ГЕС.

1. Провести огляд території навколо підтопленої будівлі – перевірити чи немає вимоїн, просідань чи зсувів ґрунту.
2. Провести огляд будівлі - переконатися що конструкції будинку не ушкоджені та не складають потенційної небезпеки для перебування та проживання в ній людей. Огляд опорної конструкції на предмет тріщин та характеру їх розкриття.
3. Після повного випомповування води з приміщення необхідно переконатися, що вода відсутня в середині конструкцій стін та підлоги. Доведеться демонтувати оздоблення, стяжку, утеплення підлоги, так само як і гіпсокартон, вагонку, штукатурку та інші шари на стінах, щоб осушити основну опорну конструкцію. Крім того, в разі затоплення міжповерхового перекриття між підвальним та першим поверхами, важливо вивести можливу воду з пустот плит (зробивши відповідні отвори в них).
4. Прибрати та очистити від бруду та всього, що нанесла вода, всі поверхні. Тобто необхідно усунути з поверхонь конструкцій (цегляних стін, бетонних фундаментів, ФБС блоків, газоблоку тощо) всі-всі видимі залишки бруду принесені водою.
5. Осушення всіх приміщень. Перш ніж проводити дезінфекцію - необхідно прибрати надлишкову вологу. Тут у пригоді будуть різні інструменти та методи (осушувачі, теплові гармати, вологоабсорбуючі матеріали тощо).
6. Проведення антисептичних заходів проникної дії – обробка всіх поверхонь, що були підтоплені і вище, антисептичними засобами для знезараження та знищення небезпечних речовин. Головна задача - забезпечити захист конструкцій на максимальну глибину від розвитку грибкових та пліснявих утворень. І тут важливо використовувати ті чи інші дезінфекційні засоби, в залежності від типу поверхонь, які будуть оброблятися.
7. Далі йде гідроізоляція поверхонь та усунення запахів.
Це коротко про що ми говорили минулого тижня з Breus Oleksii.
Більш детально раджу переглянути в записі, а також ознайомитися з документом, який розробив Олексій з командою саме для наших будинків
Не ігноруйте, і не перескакуйте кроки - від цього може залежати ваше життя та життя ваших близьких.
Зібрав поради Ю.Антощук,
 інструкція повна тут.


Немає коментарів: