неділя, 16 липня 2023 р.

Чому важливо готуватись до кінця війни?

Фото Богдана Головченко

Уява закінчення війни.

Ми будемо безмежно радіти та святкувати, військові нарешті повернуться до своїх родин, економіка відновиться та інше. Але на нас чекає тяжка реальність, до якої держава та більшість населення України не готова.
Чи не основною проблемою буде найвпливовіше на суспільство - це соціалізація наших бійців, які повернуться з пекла до нормального життя.

Чому це проблема?

Є ризик зросту рівня кримінальних справ та суїцидів,

Багато розлучень сімей,

Діти, які залишаються без батька або батьків,

Багато трофейної зброї

Люди з психічними розладами.



Причини цієї проблеми :

Відсутність схем адаптації ветеранів на трудові місця.


Знецінення військової роботи після війни. "Держава повинна ще вчора подумати про соціалізацію військових…" – слова оператора лінії підтримки військовим.



Важливо розуміти, що війна - це залежність і емоції, велика кількість кортизолу та адреналіну, яку людина ніде не отримає.

Буде складно, бо ми вперше "виходимо" з такої війни, вона ніяк не схожа на 2 світову, Афганську війну і тому подібні війни. Потрібні організації, напевно, навіть міжнародні, які будуть навчати наших психологів адаптації військових до соціального життя.

«Держава повинна ще вчора подумати про соціалізацію військових, бо вже є багато демобілізованих, які повертаються без роботи, медичний та психологічної підтримки, житла і можливо сімей», вважає оператор лінії підтримки військових 2345".


Коментар військового з цього приводу:

« Державі потрібно створювати план і матеріальну базу для повернення ветеранів у суспільство до звичайного життя. Колцентри психологічної допомоги, реабілітаційні центри, окремі центри працевлаштування, аж до підприємств, які будуть укомплектовані ветеранами. Багато кому з них нема куди йти. Немає житла, роботи, професії. Потрібні тестування, якщо потрібна допомога - в клініку, все в нормі - давати державну роботу і житло, якщо потрібно».

Також військовий додає про цивільних: «Люди трохи не розуміють, що на них чекає. Легковажно ходять по кафе та клубах, звикли базікати і не відповідати за свої слова. Прийде контужений військовий і через некоректну поведінку цивільного чи вислів можуть бути неприємні наслідки.»
Тож, цивільним також потрібно розуміти та коректно себе поводити з військовими.
Повертаючись до розмови з оператором лінії підтримки для військових, він зауважує, що важливо правильно бути вдячним військовому.
Наприклад, ви можете попросити обійнятися і віддячити словами або запропонувати будь-яку поміч, якщо потребується і ви можете надати допомогу.

Треба розуміти звідки повернулась людина і як може впливати на неї різке повернення без адаптації до соціуму.



Провівши розмову з Олексієм Карачинським - психотерапевтом, військовим психологом, кандидатом психологічних наук та ветераном війни.


На питання: «Кому потрібно готуватись до кінця війни та чому?» почула таку відповідь:

- Можуть виникати соціальні проблеми, психологічні, адаптаційні, демографічні та корупційні проблеми, потрібно готуватись всьому суспільству. Знаєте, це як машина потрапляє в аварію, спрацьовує подушка безпеки, та яка може врятувати життя.

В принципі, для зменшення усієї складності того, що може далі бути з психологічним станом військових, а це до 20% -  загальна світова статистика ветеранів воєн, які отримують ПТСР, але це не означає, що отримує 20%, у 2014-16 роках під час АТО - було приблизно 12% ветеранів з синдромом. Кожен ветеран має сім’ю, близьких та друзів, він живе в якомусь багатоквартирному будинку… і травмований ветеран може завдавати біль навмисно чи ненавмисно своєму оточенню. 
Тобто, потрібно готувати суспільство для зменшення болю.


На питання: Чи існує в Україні структура допомоги адаптації?

Воєнний психолог та психотерапевт Олексій Карачинський відповів:

«Є вертикальні проєкти, але сказати що вони ефективні, не можу сказати… Якась структура існує, але вона не розвинена, не є сучасною. Є багато горизонтальних проєктів.

Один із проєктів в якому я також беру участь, називається «ЛГБТ військові» - це громадська організація. І у них є окрема стаття, на психологічну допомогу ветеранам, які можуть в будь-який момент мати свого психотерапевта без черги, без довідок на те, що вони являються ветеранами. Є відомий номер терапевта, вони звертаються до нього та отримають допомогу. Це приклад того що вважається горизонтальним проєктом».
Тож, судячи об’єктивно, ця тема наразі дуже важлива і потребує максимальної уваги. Ми - суспільство, яке спроможне творити, допомагати та відновлювати не дивлячись ні на що.
Тому, допоможімо нашому майбутньому бути здоровим.
Допоможемо нашим військовим повернутись до спокійного життя.
Єлизавета Швець.


Немає коментарів: