субота, 15 липня 2023 р.

Порахували збитки екосистемі Миколаївщини від російської агресії - понад 80 млрд грн



З початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України Миколаївщина зазнала великої екологічної шкоди на суму 83,9 млрд.грн: 39,9 млрд грн – шкода, завдана водним ресурсам; 27,8 млрд грн – шкода, завдана пожежами атмосфері; 16,2 млрд грн – шкода, завдана землі та ґрунтам.

Про це було повідомлено у п’ятницю, 14 липня, під час брифінгу за участі представників Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу.


Для розрахунку збитків, заподіяних військовою агресією, було розроблено сім методик: завдані збитки атмосфері, ґрунтам, водним ресурсам, морю, надрам, лісовим та природно-заповідним фондам (ПЗФ).


Даний розрахунок, за словами в.о. начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) атмосферного повітря Миколаївської області Андрія Кузюка, проводиться ДЕІ у плідній співпраці з Миколаївською ОВА, правоохоронними органами, органами прокуратури, СБУ, ДСНС тощо.

«На зараз вже проведено роботу з документування фактів заподіяння шкоди та збитків ПЗФ Миколаївської області, які опинилися в зоні підтоплення внаслідок руйнації Каховської ГЕС: ландшафтні заказники «Півострів Піщаний» та «Новопетрівські плавні», а також ботанічний заказник «Івано-Кепине»», - зазначила перший заступник начальника Інспекції -
перший заступник Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Південно-Західного округу Яна Майборода.

На території заказників «Півострів Піщаний» та Новопетрівські плавні» пошкодження та знищення об’єктів рослинного та тваринного світу зафіксовано не було (підняття рівня води було нетривалим, тому підтоплення зазнали лише ділянки з водно-болотною рослинністю).

За результатами проведення обстеження ботанічного заказника 
«Івано-Кепине», було виявлено пошкодження та знищення об’єктів рослинного та тваринного світу, засмічення території, замулення окремих ділянок. У місцях забруднення земельних ресурсів проведено відбір проб ґрунтів. Загальний розмір збитків складає 489,8 млн грн.

За словами начальниці відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду та рослинного світу Миколаївської області Інни Кривко, факти заподіяних збитків саме ПЗФ, а також їх масштаби, встановлюються комісіями, які створені військовими місцевими адміністраціями відповідно до територіального розміщення.

«Щодо водойм – з моменту підриву Каховської ГЕС, було відібрано 71 пробу та проведено 836 визначень забруднювачів  п‘яти водойм. Певний час вміст їх перевищував загальноприйняту норму, проте з часом він стабілізувався», - зазначає начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Миколаївської області Констянтин Зінкін.


Немає коментарів: