середа, 10 травня 2023 р.

Як святкують день Георгія Побідоносця на півдні Одещини

 

У світі, що швидко розвивається збереження традицій стає надзвичайно важливим завданням. Традиції є неодмінною частиною культури кожної нації, які допомагають сформувати та підтримувати національну ідентичність. У своїй глибині вони несуть в собі історичний досвід, цінності та спосіб життя попередніх поколінь. 
Південна частина Одещини, відома також як Буджак, є унікальним регіоном, де зустрічаються та переплітаються культури різних національностей. Цей край є домівкою для багатьох народів, зокрема болгар, гагаузів та молдован. Співіснування різних національностей в цьому регіоні сприяло формуванню багатогранного культурного середовища, де різні традиції, звичаї та свята переплелися, створюючи єдину культуру Бессарабії.
Кубейський ансамбль “Кадинжа” танцює хоро
Сьогоднішній фоторепортаж буде присвячений до дня св. Георгія, або як називають гагаузи “Hederlez yortusu”, цей день є одним з найшанованіших в цьому регіоні.
Свято "Хедерлез" у гагаузів було пов'язане з уявленнями про циклічний поділ року на два сезони (від свята "Хедерлез" до "Касим" (день Св. Димитрія) - було літо, від свята "Кáсим" до "Хедерлез" - була зима). Це свято відігравало важливу роль в економічному житті народу, оскільки вважалося початком Нового (скотарського) року.
Пісні виконувались болгарською, українською та гагаузькими мовами 

Головною стравою в цей день є “Курбан”, основні інгредієнти цієї страви це м'ясо, в основному це баранина, та крупа “Булгур”. Страва готується з додаванням спецій та трав, які надають їй унікальний смак і аромат. Курбан, що в перекладі означає "жертва", є символічним актом, який відображає готовність людей віддати частину своїх ресурсів та багатство на благо спільноти. В селі Кубей було організовано концертну програму до цього дня. Я відвідав цей захід звідти зробив фоторепортаж.


Зібралось близько 300 людей

Продавали “Каурму” та бринзу

Театралізований виступ, розповів як раніше святкували це свято.




Головний атрибут маленьке ягня.
Для того, щоб діти були здорові, їм мастять на лобі кров'ю жертовної вівці




 Також однією з цілей було збір коштів на ЗСУ 

Наприкінці всі глядачі всі разом станцювали “Хоро” Святкування Hederlez та концертна програма у селі Кубей стали незабутнім досвідом, який об’єднав усіх присутніх. 

З села Кубей Валерій ГАЙДАРЖИ, студент.


Немає коментарів: