середа, 10 травня 2023 р.

В Одесі шукають альтернативні шляхи безперебійного електропостачання




За останній рік українська енергосистема пережила найважче випробування за всю історію свого існування. Через масові влучання російських ракет та дронів більшість споживачів були обмежені в електрозабезпеченні.

Три місяці Одеська область живе без блекаутів, стабілізаційних та аварійних відключень. Однак енергосистему, пошкоджену ворожими обстрілами й досі не вдалося відновити до кінця. Цього року найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України «ДТЕК» планує реконструювати 8 високовольтних підстанцій, оновити 842 енергооб’єктів, збудувати 90 нових енергооб’єктів розподільчих мереж, відремонтувати 2200 кілометрів ліній електропередач і розчистити від чагарників ще 1900 кілометрів наземних ліній.

28 квітня 2023 року в Одесі відбувся форум відновлення Одещини «Безпека. Інтеграція. Потенціал». У ньому взяли участь міністри закордонних справ семи країн – Латвії, Данії, Естонії, Ісландії, Литви, Норвегії та Швеції. Серед різних тем, ключовим питанням для обговорення стала енергетична незалежність міста. Нині Одеса потребує додаткових потужностей для розв’язання проблеми електропостачання. Для цього організація ООН має намір побудувати три газопоршневі станції потужністю на 30 МВт. Завдяки власній генерації, місто зможе забезпечити безперервне водопостачання, водовідвід, а в зимовий період – теплопостачання. Ці станції відносяться до ефективних та економічно доцільних джерел енергії. Вони можуть допомогти знизити витрати на виробництво електроенергії та покращити її ефективність. Газопоршневі станції працюють на газі. Завдяки цьому зменшиться кількість шкідливих викидів в атмосферу порівняно з традиційними електростанціями, що працюють на вугіллі. Зараз Організація Об’єднаних Націй будує їх у Києві, а найближчим часом учасником цього проєкту стане й Одеса.
Олександр Лазеба, студент.


Немає коментарів: