пʼятниця, 19 травня 2023 р.

Як викорінити «азаровщину» з української податкової системи?



У Раді зареєстровано законопроєкт про перезавантаження Державної податкової служби. Якщо його ухвалять, керівника відомства відбиратиме комісія, більшість якої складатимуть міжнародні чи рекомендовані міжнародними організаціями експерти, а всю команду переатестують за жорсткими критеріями, зокрема на доброчесність.

Зараз, під час великої війни, є реальний шанс перезавантажити податкову та митницю на нових засадах.

Щоб все вдалося, потрібно не тільки долучити в оновлену ДПС «чесних людей», як здається багатьом. Це необхідна умова, але недостатня.

Потрібно змінити всю філософію оподаткування в Україні, яку заклав Азаров, перший голова Державної податкової інспекції, створеної Кучмою у своєму безпосередньому підпорядкуванні для контролю над бізнесом.

Прикладом йому, очевидно, виступали митарі домодерних часів, які збирали данину та податі на умовах «відкупу»: государю – план, решту – собі. Обсяг зобовʼязань платникам податків виставлявся часто «на око», дискреційно, а плани встановлювалися, виходячи з потреб государя.

Перші буржуазні революції відбувалися саме проти такого «конфіскаційного» оподаткування, бо за таких умов інвестиції та інновації – невдячна справа.

Якби їх не було, світ навряд чи побачив би Промислову революцію та подальший розквіт цивілізації.

Черга й Україні долучитися до неї, і перезавантаження ДПС – необхідна умова для того, аби викорінити корпоративну культуру ім. Азарова. Аби нові податківці не пішли шляхом попередників, разом із «перезавантаженням» потрібно зробити дві основні речі:

• правильно поставити завдання оновленій службі;

• максимально прибрати «людський фактор», тобто дискрецію та особисті контакти з платниками податків.


Немає коментарів: