понеділок, 13 березня 2023 р.

Фронтмен "Станіславівського феномену" сьогодні іменинник



13 березня виповнюється 63 роки Юрію Андруховичу - знаковій постаті в українській літературі, прозаїку, поету, есеїсту, перекладачу, одному з найвпізнаваніших авторів. Місцеві медіа не спішать вітати земляка, бо він в соцмережах не "пасеться", прикарпатці більше цікавляться волонтерами та тіктокерками, що повернулись з Польщі.  Ми зробимо короткий огляд "досягнень" цієї непересічної та складної людини, письменника. Може він заворожить вас своїм словом, чи музикою?!
Творчість Юрія Андруховича має значний вплив на перебіг літературного процесу в Україні, з його іменем пов’язані перші факти неупередженого зацікавлення сучасною українською літературою на Заході.
Юрій Андрухович був автором тогорічного Радіодиктанту національної єдності, який щорічно проводиться 9 листопада - в день української писемності та мови. Він прочитав і текст Радіодиктанту.
Народився майбутній письменник в Станіславі (Івано-Франківську). Мріяв стати археологом, захоплювався історичними книжками. Навчався в спеціалізованій школі з поглибленим вивченням німецької мови. З іноземних мов володіє, крім німецької, ще англійською і польською.
Юрій Андрухович - один із засновників об’єднання поетів "Бу-Ба-Бу" (Бурлеск-Балаган-буфонада).
Він закінчив редакторське відділення Українського поліграфічного інституту у Львові, Вищі літературні курси при Літературному інституті в Москві, аспірантуру інституту літератури НАН України. Захистив кандидатську дисертацію, присвячену творчості класика української поезії першої половини XX ст. Богдана-Ігоря Антонича.
Твори Андруховича перекладено і видано в багатьох країнах світу. Західні критики порівнюють його твори з роботами Умберто Еко. Патріархом української літератури називають Юрія Андруховича критики.
Вірші Юрія Андруховича покладено на музику, зокрема гуртами "Мертвий Півень", "Плач Єремії", "Karbido" (Польща). Юрія Андруховича ми не лише читаємо, а й слухаємо, адже він співпрацює з групою "Karbido".

 
Серед численних літературних нагород Юрія Андруховича - Премія імені Гердера, Спеціальна премія миру імені Еріха-Марія Ремарка і премія імені Ханни Арендт (Німеччина), Літературна премія Центральної Європи "Анґелус" (Польща), чеська премія імені Вацлава Буріана за культурний внесок в центральноєвропейський діалог.
Перший лауреат премії імені Вацлава Буріана - Александр Качоровський сказав про Юрія Андруховича: "Якось я навіть назвав його "вартовий Українець", бажаючи підкреслити важливість ролі, яку він відіграє не лише як видатний художник слова, але і як речник української незалежності. Однак, це визначення вже не актуальне, бо Андрухович виховав - також і в дослівному сенсі цього слова, про що свідчать літературні успіхи його доньки Софії, - ціле покоління наступників: талановитих прозаїків, поетів, публіцистів і редакторів. Тому є митцем і реалізованою особистістю. Може дивитися в минуле з гордістю, а в майбутнє – з надією".
Юрій Андрухович відомий не лише своїми художніми творами, але і гострою публіцистикою.


"Але мені вже замало цих масових синьо-жовтих декорацій, тотальних сплесків захвату й емпатії, приголомшливих руко плескань навстоячки і півмільйонних маніфестацій у центрі того ж Берліна чи десятків інших столиць. Усе це зворушливо і прекрасно. Але мені вже замало: в нас гинуть діти, мами, тати, старі й молоді. Щодня, щоночі і щогодини. В нас гине країна, її міста, мости, будівлі, летовища, культурні пам’ятки. Тепер вимагається щось набагато більше, ніж молитися за нас і плакати. Не лише доброта і гостинність, не лише тепло і слова підтримки, а й безстрашна дія. Європо, не бійся! Стань великою, стань до бою, вали Стіну.", - кричить сьогодні до світу Юрій Андрухович.


Підготувала за матеріалами з відкритих джерел 
бібліотекар 1-ї категорії Івано-Франківська МЦБС
Оксана Дубовська


Немає коментарів: