пʼятниця, 10 лютого 2023 р.

Погоня бачила край ще до Миколаєва




А чи знаєте ви, що герб нашої Вітовки називається «Погоня» і заснований на історії в кілька сторічь? Сама Вітовка (південна околиця Миколаєва) була заснована Великим князем Литовським Вітовтом в 1399 році. Під час князівських походів в Північне Причорномор’я тут були збудовані укріплена вежа і митний пункт. Взагалі історія цієї доби за радянських часів майже повністю ігнорувалася і ми рекомендуємо докласти самостійних зусиль до її вивчення за допомогою доступних тепер книжок та інтернет-матеріалів.

Сьогодні ми вже знаємо, що Велике Князівство Литовське інтегрувало територію сучасної України не в наслідок завоювання, а в результаті мирної співпраці. Взаємний культурний вплив народів, що об’єдналися в одну могутню державу був величезний. Тому ми вітаємо офіційне затвердження герба «Погоня» для Вітовки в 2017 році – це підкреслення справжньої історичної спадщини і добра проєкція у майбутнє.


Перша письмова згадка про герб «Погоня» датується кінцем ХІІІ сторіччя. А вже у ХІV сторіччі «Погоня» використовувалася як герб на печатках Великих князів Литовських Ягайла і Вітовта. Під час будування першого укріплення на лівому березі Південного Буга князем Вітовтом, він вже затверджував документи цією печаткою. Тому наша Вітовка є законним спадкоємцем цього зображення. В історичній традиції є декілька варіацій герба «Погоня». На гербі Вітовки вершник утримує щит з 6-конечним литовським хрестом – це теж ще одна паралель з тим славетним минулим.



Литовські князі не дарма залучили «Погоню» у свою геральдику. Вважалося, що це символ династії, що претендує на перемогу. Але сам зміст герба має не лише елітарний вміст. Великий князь литовський Ягайло в своїй грамоті від 20 лютого 1387 року писав: «… за стародавнім звичаєм, переслідування ворога є обов'язком кожного чоловіка в нашому краї; таке посполите ополчення заради вигнання ворога з нашої землі по-народному називається Погоня».


Тобто герб «Погоня» підкреслює ще й давню традицію збирання народного ополчення, що певним чином сьогодні збігається з формуванням Територіальної оборони.

Кожен, хто здатний тримати зброю – повинен битися і саме це забезпечує перемогу над ворогом. Спільними зусиллями ми виженемо і переможемо московських загарбників!
В.Миколаєв.


Немає коментарів: