середа, 22 лютого 2023 р.

Кіберщит залежить від багатьох



Вельми актуальний, хоча трохи запізнілий круглий стіл вчора відбувся в Укрінформі «Шкідливі програми як загроза об’єктам критичної інфраструктури в умовах кібервійни». Важливо, що на ньому зібрались представники різних вітчизняних закладів, яки мають попереджувати та нівелювати вплив кібератак. Зазвичай роблять вони це тихо. А тепер суспільство знає що, за неповних два місяці цього року було нейтралізовано 550 кібератак. За минулий рік - понад 2100. Іноді більше десяти атак щодня, яких ми навіть не помітили. Бо їх відбивали ще на старті.
Державні реєстри, електронний банкінг, мобільний зв’язок, сайти держустанов і ЗМІ - все це було об'єктом втручання знаменитих «руських хакерів», які, якщо вірити їх телесеріалам і західним ЗМІ, всесильні та можуть що завгодно. Помічено також "сування" носа досить розумних білоруських хакерів, й навіть іранських. Але за очевидним ворогом на другому місті по "цікавості" до мережевих ресурсів українських державних та приватних мереж після ФСБ та ГРУ ГШ РФ - китайські специ.
Що має зрозуміти українець отримавши інформацію про масштаби кібервійни проти України?
Перший порятунок: інформаційна гігієна. А це: не читаємо та не поширюємо повідомлень з медіапомийок, бо надсилання вірусів відбувається не тільки в бухгалтерські чи корпоративні програми, а й через звичайні сервери-агрегатори ніби новин.
2. якщо ви працюєте на об'єктах критичної інфраструктури, то бажано власні телефони/комунікатори вимикати на роботі. А в wi-fi  на роботі - зась!
Софт, який тепер використовується для проникнення та більш шкідливих дій тепер "маскується" під різні застосунки, навіть "сплячі". 
Перший "переносник" вірусів та шпигунських "відмичок" - флешка, у часи війни має взагалі "зникнути" з ужитку. Це незручно, мабуть, як й відмова від улюблених месенджерів, якими так зручно пересилати фоточки. Але!..
Хочеш швидше перемогти ворога?
Не варто ділитись з ним та його сателітами в Азії (КНДР в тому числі) та Африці інформацією. Мова навіть про "зборки" неліцензійного "віндовс" та взагалі вільного програмного забезпечення. 
Буває трапляються й дуже поважні, але давно працюючі фахівці з кібербезпеки на виробництві та закладах, яки зовсім "розслабились" та не змінюють засоби протидії. Наприклад, досі їх улюбленим антивірусом є продукти лабораторії К. - цього шпигунського кубла росіян. Вкажіть, вашому керівнику в такому випадку, що ви вважаєте недостатнім захист корпоративної інформації. Навіть, якщо ви працюєте в університеті, чи  пологовому будинку.
Маємо розуміти, ворог "викачую" інформацію з мереж та окремих комп'ютерів геть усієї України. Іноді, після кібернетичного "взлому" мережі туди згодом прилітає ракета.
Трендом "хаку" наступних місяців війни, окрім суто воєнних інформаційних ресурсів будуть IT-компанії, яки надають софтверні послуги компаніям логістичної та критичної інфраструктури. Тільки вчора було опубліковано розслідування про одеську софтверну контору з росіянами власниками, яка порт обслуговує під час війни. І таких прикладів багато. Тому й працювати потрібно системно різними структурами - тримати кібернетичний щит України.
С.Лиманов.
 


Немає коментарів: