четвер, 29 вересня 2022 р.

Імітація впливовості




ООН треба перейменовувати в Організацію роз’єднаних націй, або виставити Росію з Радбезу: про це починають думати в ЄС. І що?!
Спойлер: шанси виставити Росію за двері найважливішої безпекової організації світу є. Але є одне «але».

 Почнемо з найцікавішого: чи можна Росію виключити з Радбезу ООН?

Це потрібно для того, аби ООН могла ухвалювати рішення щодо війни Росії в Україні. Адже РФ як постійний член Радбезу, має право вето на будь-яке рішення.

Яку би «кузькіну мать» не показувала країна-агресор, статут ООН захищає її від можливих санкцій, в тому числі - й виключення. Теоретично, можна було б вигнати РФ з ООН взагалі, але для цього потрібна рекомендація Радбезу ООН. І Росія, звісно, ж цього не дозволить.

Але вихід є, їх навіть два:


Перший озвучив представник України в ООН Сергій Кислиця: Росія стала правонаступником СРСР і отримала її місце в організації. Хоча насправді голосування за це не було. Тому є варіант виключення РФ з ООН, признавши її правонаступництво нелегітимним. Алгоритм цікавий, але Кислиця вважає, що РФ - ядерна держава і у світу на разі немає політичної волі для такої відкритої конфронтації між ООН та РФ.

Ще один варіант озвучив Зеленський. Він запропонував ООН реформуватись, або розпуститись. Реформа ООН дійсно потрібна. Наприклад, в Радбезі могли б передбачити заборону використання права вето у випадку, якщо ним хоче скористатись країна, на яку вплине можливе рішення. Крім того, в новому статуті могли б передбачити можливість подолання вето голосування Генеральної асамблеї (а там у України є шанси зібрати за допомогою західних партнерів необхідну кількість голосів).

ООН не збирається реформуватися і за останні десятиліття ООН перетворилась в філіал Червоного Хреста.

Але тепер уже європейці починають говорити про необхідність забанити «Московію»: останнім про це сказав президент Європейської Ради Шарль Мішель, закликавши позбавити РФ права вето в Радбезі ООН, призупинивши членство.

Насправді, тут важливий не сам результат, а процес: він показує, як інертно і повільно знижується толерантність світової спільноти до найбільшого агресора світу. Тому цікаво постерігати, скільки ще світових диверсій дадуть зробити «Московії» до того моменту, доки найбільші держави світу реально займуться вгамуванням неадекватного російського режиму.
Світова дипломатія виконує переважно ритуальні функції, а HIMARS нині переконливіші за ООН.   



Немає коментарів: