четвер, 4 серпня 2022 р.

Зайняті руки - лікують від паніки

Багато знайомих запитує: де миколаївці беруть сили, наснагу, щоб долати щоденні обстріли?

Озирнувся навколо. Хто як. В середмісті працює гончарна майстерня “Час кераміки”. Багато молоді відвідували її до війни та вперше торкались пальцями до глини та гончарного круга, навчались робить аматорські вироби. З початком гарячої фази, коли власник надягнув форму Олена Поліщук, власниця вирішила допомогти містянам, яки не можуть впоратись з панікою, та запропонувала терапевтичні вправи з глиною.

Люди різного віку беруть в руки глину, виробляють щось, а потім ми обпалюємо їх вироби в електропечі, та розмальовуємо разом. Наше приміщення має захист від осколків, тому працювати можна навіть під час тривог. Літнім людям, та тим хто не може пересуватись містом ми додому доставляємо глину. Глину видаємо безплатно, а молоді волонтери з 4 березня її доставляють по квартирах. Часто разом з хлібом та водою.

Люди з глини виробляють геть різні речі. Звірів, птахів, кружки та прикраси. Це така магія: була незґрабна глина, доклались руки людини, а народжується витвір. Думки впорядковуються слідом за пластичним матеріалом.






Цікавий процес розмальовування. Лікує від стресів та нудьги. Діти під час творчих сеансів працюють разом з дорослими, це виробляє дух співпраці.

Тепер всі свої роботи виставляють в соцмережах, але ми плануємо після перемоги зробити також в одному з виставкових залів Миколаєва виставку керамічних робіт миколаївців зроблених під час осади міста.

В Лондоні та деяких європейських містах під час благодійних заходів, яки були започатковані нашими біженцями, були продажі деяких робіт з цієї майстерні керамічного посуду. Отримані гроші пішли на спорядження війська на Півдні України.

В.Головченко, фото Світлани Вовк та Богдана Головченко.



Немає коментарів: