пʼятницю, 24 червня 2022 р.

Змагання за роль відбудовників розпочалися




Університетські викладачі, адміністратори грантових програм та один дивакуватий гуманітарний підприємець зібрались в аудиторії бізнес-школи в Могилянці на мозковий штурм: як відбудувати Україну після війни? За підсумками - дали брифінг в Кризовому медіа-центрі: “Візія післявоєнної України: зміни, цінності, відбудова”

Що це було?

Залишилось багато запитань. З'явившись в прес заході що не надавав можливостей поставити запитання, ініціатори, серед яких ректор НаУКМА С.Квіт, викладач соціології М.Винницький, завгосп НАЗК О.Стародубцев, та многолікий В.Пекар не запропонували задавати їх в ефірі прямому. Мабуть, було від чого?!

Люди, майже всі з тих, хто увійшов до складу піонерської групи з проєктування теперішньої відбудови, останній 16 років мали не тільки академічну можливість впливати на формування суспільного дискурсу. Але… Сталось як завжди. Хотіли модерні зміни для країни, а собі - посади, той же С.Квіт був Міністром освіти та науки, керівником НАЗЯВО, Стародубцев брався розбудовувати до антикорупційних органів держслужбу, а ще раніше - фондовий ринок, Валерій Пекар входив до різноманітних громадських рад при держорганах, Є.Бистрицький та І.Коліушко - багато років “розпиляли” гранти міжнародних фондів на зміни. А по ітогу, всі ці персони, та ще півсотні, яки поки в сутінках, допомагали бюрократам рятувати державний устрій УРСР. Різниця лише в тім що замість ЦК КПУ, весь час офіс президента, що досі квартирує в тій будівлі більшовицької, конструктори “виносили” у владний кут. Різнобарвний загін представників громадянського суспільства забезпечував для створення перед Заходом яскравої картинки. Гроші виділяли всі роки незалежності на демократизацію та реформи після 2014-го року, але апарат їх розподіляє на свій розсуд. Наприклад, так реформували у 2015-17 роках суди, що знову в порядку денному купа проблем з цією гілкою, що треба запускати свіжу реформу. А скільки раз “рихтували” систему освіти - збився з рахунку. Вітчизняним бюрократам весь час кортить щось змінювати. Навіть безглуздо. Як з реформою поліції-міліції… Бо тоді їх ключова здібність має спрацювати. За 30 років апарат зріс мало не втричі. Кажуть, це ще мало для такої країни.

Але схоже, цього разу після антиімперської війни будуть застосовані інші принципи розподілу фінансової допомоги колективного Заходу Україні. Тому найбільш вправні поспішають “застовпити” роль змінотворців.

Сформувавшийся в канадській діаспорі М.Винницький оголосив амбітну ціль для відбудови: створювати український світ, антагоністом “руському миру”. Візія не з легких. Скільки стратегічних сесій треба провести, та публіцистичних текстів набрати! Але мені здається, важливіше привести до відповідності вимогам сучасності одну з державних інституцій - освіту. Тільки не косметично, а докорінно змінити методики, структуру та підручники від 1-го класу до магістерського диплома. Обов'язково переглянути кваліфікаційні вимоги до посад держслужбовців, бо національна освіта має в першу чергу готувати кадри для держави, а потім для фаст-фудів в Європі та США.

До речі, серед активістів реформ, яких ми побачили на початку нового етапу, багато людей з академічним досвідом, навіть науковими ступенями. Може вони саме в “родову” галузь направлять свої зусилля? Подивимось.

Безперечно, суспільна розмова про відбудову будівлі всієї держави після війни має бути вже! Але вкрай важливо позбутись імперських рис, одна з головних - всевладдя бюрократичного апарату. Не обраних людей, як в демократичній країні, а “столоначальників”, які повсідались на різних щаблях та мали “на увазі” всіх змінюваних політиків. Державу маємо підсилювати, але не бюрократів. Всі імперії тримались на бюрократах, це відомо від Риму. Тому без люстрації в першу чергу серед держслужбовців не обійтись. Схоже, що й громадськість має бути “проріжена”, бо де ж ви бачили, щоб кліщі самі відпадають від собаки.

Маємо налагодити справжню роботу парламенту (ВРУ) по формуванню державної політики, а вже потім - делегування виконавчій гілці під захищені плани, повноважень по її втіленню. Ну а контролерами краще “запросити” англосаксів, щоб кумівство унеможливить. Всі інші “схеми” відбудови - від лукавого.

В.Головченко.


Немає коментарів: