середу, 25 травня 2022 р.

Банки та війна




Приватбанк минулого року заробив більше, ніж найбільший банк Польщі, хоча його активи ледь не в 10 разів менші. Українська банківська система одна з найдохідніших у світі й це стимулює сюди заходити західні банки.
Крім росту економіки та ринку онлайн-платежів, однією з причин успіху української банківської системи стали високі стандарти монетарної та наглядової політики Нацбанку.



Однією з практик Нацбанку після 2014 року було регулярне проведення стрес-тестів. НБУ перевіряв спроможність банків продовжувати свою діяльність, наприклад, при доларі за 50, рості ставок і падінні цінних паперів.
У лютому банки мали удвічі більше капіталу, ніж їм було потрібно для нормальної діяльності. Крім того, банки мали високу ліквідність: грошей у них було більше, ніж вони могли і хотіли витратити. Третій момент — банки були операційно незалежними, тобто, банк працював і міг працювати без вливань акціонерів.

Через 2 тижні після вщухання паніки довіра до банківської системи та взагалі українських інституцій почали стрімко зростати. Люди потроху почали повертати гроші до банків.

Друк грошей зараз дуже обмежений і на інфляцію він ніяк не впливає. Більшість з них осіли на рахунках банків. Тут слід згадати славетну фразу Ющенка: "Монетарних причин для інфляції немає". Основна її причина зараз це скорочення пропозиції товарів та послуг.
Як для війни, для таких високих девальваційних та інфляційних очікувань, курс гривні впав зовсім не сильно — лише на 18%, а інфляція порівняно не висока — 16,4%. Треба пам'ятати. Що зараз в Україні справжня війна. Така, про яку ми читали в книжках у дитинстві. І ці показники ще не погані.
Боргове навантаження на економіку, як для країни, яка воює, у нас дуже привабливе. Воно не перевищить 100% від ВВП, що вже набагато краще, ніж було у 2014.
Якщо ми отримуватимемо достатні обсяги іноземної допомоги, то у Нацбанку не буде причин сильно друкувати гроші. Без неї друкувати доведеться. Інакше нам не буде чим забезпечувати армію. Але закінчиться це все початком 90-х.
Євген Дубогриз.Останній Капіталіст


Немає коментарів: