понеділок, 23 травня 2022 р.

Ми повинні це сказати. Росія - фашистська


Історик Тімоті Снайдер, який не так давно пояснював читачам The New York Times слово "рашизм", написав колонку під назвою "Ми повинні це сказати. Росія - фашистська". Наводимо її в перекладі Олени Ремовської.



Фашизм зазнав поразки на полях Другої світової війни, але ніколи не був переможений як ідея, пише Снайдер. "Тепер він повернувся - і цього разу країною, яка веде фашистську війну на знищення, є Росія", - вважає історик.


Є різні погляди на те, що таке фашизм. Але сучасна Росія, каже Снайдер, відповідає більшості критеріїв, які зазвичай вчені виділяють для того, щоб охарактеризувати цю ідеологію. Є культ навколо одного лідера - Володимира Путіна. Є культ довкола мертвих, а саме - довкола жертв Другої світової війни. І є міф про золотий вік імперської величі, яка була колись у минулому і має відновитися за допомогою насильства. В даному випадку - завдяки кривавій війні проти України.





Україна, нагадує Снайдер, не вперше стає об'єктом фашистської війни. Завоювання країни було головною метою війни Гітлера в 1941 році. Гітлер вважав СРСР, до складу якого тоді входила Україна, єврейською державою. Він планував замінити радянську владу на нацистську й отримати доступ до родючих ґрунтів України. Радянський Союз потерпав би від голоду, а Німеччина стала б імперією. Гітлер уявляв, що це буде легко, тому що СРСР, на його думку, був штучним утворенням, а українці - колоніальним народом. "Схожість з війною Путіна вражає", - пише Тімоті Снайдер.


Багато хто вагається, чи можна називати сучасну Росію фашистською, зазначає історик, адже Радянський Союз позиціонував себе як антифашистська держава. Однак Снайдер нагадує, що опозиція СРСР фашизму була непослідовною. До приходу до влади Гітлера у 1933 році СРСР ставився до фашистів як до ще однієї форми капіталістичного ворога. У 1939 році Радянський Союз став фактичним союзником нацистської Німеччини. "Радянська преса передруковувала нацистські промови, а німецькі офіцери захоплювалися ефективністю радянських масових депортацій", - пише Снайдер. Зараз у Росії не можна говорити про це. Але Друга світова війна стала можлива завдяки союзу Гітлера і Сталіна свого часу.


"У сучасній Росії "антифашизм" просто став правом російського лідера визначати, хто є національним ворогом", - зазначає історик. Справжнім російським фашистам - таким, як Дугін і Проханов - дають майданчик у ЗМІ. А сам Путін спирається на творчість міжвоєнного російського фашиста Івана Ільїна. Для президента Росії "фашист" чи "нацист" - це просто той, хто протистоїть йому і його плану знищити Україну. "Українці - "нацисти", бо не визнають, що вони росіяни, і чинять опір", - пояснює Снайдер. Мова ворожнечі, яку росіяни використовують проти українців, просто полегшує вбивство першими других - так, як це відбулося в Бучі, Маріуполі та інших українських міста, що опинилися в окупації.


"Називати інших фашистами, будучи фашистом, є важливою путіністською практикою. Джейсон Стенлі, американський філософ, називає це «підривною пропагандою». Я назвав це «шизофашизмом». В українців найелегантніше формулювання - вони називають це «рашизмом»", - пише Тімоті Снайдер. На його думку, фашистського лідера потрібно перемогти, адже "тільки тоді міфи руйнуються". "Якщо Росія переможе в Україні, це буде не просто знищення демократії силою - це буде деморалізація демократій по всьому світу", - йдеться в колонці.



"Якби Україна не чинила опір, це була б темна весна для демократів по всьому світу, - пише Снайдер. - Якщо Україна не переможе, нас очікують десятиліття темряви".


Немає коментарів: