понеділок, 23 травня 2022 р.

Путін морить голодом мільйони людей у всьому світі





Окрім того, що на руках російського президента - кров українців, які гинуть у розв'язаній ним війні, він також відповідальний за зростання голоду у всьому світі, пише видання. "Україна є житницею для більшості країн Близького Сходу та Північної Африки. Зараз Путін перешкоджає виходу українського зерна з Одеського порту та інших ключових чорноморських шляхів. Результат жахливий: світові ціни на продукти харчування - на рекордно високому рівні, а 276 мільйонів людей відчувають нестачу продовольства. Це вдвічі більше, ніж у 2019 році", - йдеться у статті.



WP наводить приклад Шрі-Ланки - острівної країни, де закінчуються харчі і паливо. "Люди цілими днями стоять у черзі за тим, що ще є в наявності", - пишуть журналісти. Ціни на продукти харчування тут різко зросли після повномасштабного вторгнення Путіна в Україну, жителі Шрі-Ланки не можуть дозволити собі витрачати більше, а уряд не має достатньо грошей, щоб допомогти.




"Наступні кроки Путіна вирішать, чи відчує велика частина країн, що розвиваються, масовий голод у цьому і наступному році", - йдеться в статті. Світові лідери закликають президента Росії розблокувати поставки зерна з України, щоб допомогти прогодувати десятки мільйонів людей у країнах, які дуже залежать від імпортної їжі - окрім Шрі-Ланки, це також Буркіна-Фасо, Ємен, Судан та ін.




"Мільйони людей у всьому світі загинуть, тому що ці порти заблоковані", - заявив нещодавно Девід Бізлі зі Всесвітньої продовольчої програми ООН.




Росія не лише блокує українські порти, але й краде українське зерно і намагається його продати. Більшість країн відмовилися купувати крадене, але, схоже, зерно опинилося в Сирії, одній із небагатьох країн-союзниць Росії.




Провідні країни, зокрема США, активізувалися, щоб забезпечити більше грошей і їжі та попередити катастрофу. Але водночас - 20 мільйонів тонн зерна та кукурудзи зараз простоюють в українських портах. "Війна Путіна перебуває на межі того, щоб стати глобальним голодом Путіна", - застерігає WP.
The Washington Post.


Немає коментарів: