пʼятниця, 29 квітня 2022 р.

Нескромний українець з Америки




Британська газета The Guardian поговорила з Євгеном Гудзем - вокалістом американського гурту Gogol Bordello і виконавцем пісні "Чоловік із залізними яйцями", що вийшла нещодавно (вгадайте про кого).


Гудзь народився у Боярці на Київщині у 1972 році. У 1989-му переїхав з батьками до США. Якщо ви не стежите за творчістю Gogol Bordello, то могли бачити Гудзя або в фільмі Мадонни "Бруд і мудрість", або в фільмі "Все ясно" (Everything Is Illuminated) за мотивами однойменної книги Джонатана Сафрана Фоера.

Тепер, коли світ спостерігає, як Україна захищається від Росії, Гудзь бере на себе роль гіда українською культурою для західних людей, пише The Guardian.

Минулого місяця він організував благодійний концерт у Нью-Йорку, на підтримку України. На ньому Гудзь виконав гімн України разом із Патті Сміт. Вдалося зібрати 130 тисяч доларів.

Він також розповідає, що у перші дні після початку повномасштабного вторгнення багато його друзів із панк- та хардкор-гуртів присвятили пісні Україні. "Багато поваги таким серйозним людям, як Pink Floyd: Дейв Гілмор щойно випустив пісню. Але, як завжди, панк і хардкор набагато випереджають інших у таких питаннях", - каже Гудзь.

Євген Гудзь згадує про еміграцію своєї родини до США наприкінці перебудови. Каже, що це був складний і травматичний досвід. І додає про український дух: "Ми (українці) знаємо, як перетворити практично будь-які страждання чи несправедливість на джерело сили. Те, що ви зараз спостерігаєте - героїзм українського народу, героїзм президента, який опинився на висоті, вражає світ. Це більш зрозуміло самим українцям - те, на що ми завжди можемо розраховувати".

Гудзь нарікає на прихильників теорій змови, які не бачать очевидного в російсько-українській війні. "Деякі люди вірять найбільш ідіотським теоріям - як-от що за цим стоять США. Чуваче, ти розумієш, наскільки американо-центричною є ця теорія?" - каже музикант.

Говорячи про культуру, Гудзь зазначає, що "багато речей, які Москва назвала російськими, такими не є": "Гоголь - український письменник, тому я взяв його прізвище в назву для групи, аби розповідати про це. Чехов народився в Україні. Булгаков, який написав "Майстра і Маргариту", з Києва. Казимир Малевич, якого називають російським, - український поляк, який таким себе і вважав".


"По правді кажучи, - додає він, - українці досить скромні. Мабуть, тому в них так довго крали їхнє".



Немає коментарів: