понеділок, 28 лютого 2022 р.

Шторм поширення фейків треба вгамовувати





Інформаційна доба принесла з собою не тільки легкість поширення інформації, але й миттеву можливість створювати інформацію. Прочитали?

Загадайте, скільки тільки за вчора-позавчора ви чули/бачили/читали інформацію, яка не підтвердилась?..

Точно не один раз. Це нормально, бо всі ми тепер постійно живимось новинами війни. Але не треба забувати що ворог також використовує цю, йому добре знайому зброю гібридной війни, яка має назву - дезінформація. Це в першу чергу про психологічно-емоційний вплив.

І хоча в Україні вже п'ять років шириться рух інформаційної грамотності, медіагігієни, але не всі ще розуміються на засобах протидії інформаційним спеціальним операціям. Це як диверсанти у вас під вікном… А ви ще їм показуєте де зібралось багато людей, що бажають скористатись їх перекрученою інформацією. Саме так це працює!

Тому, як хочеться щось поширити в мережах чи месенджерах, вбейте в пошуковик цю фразу. Зверніть увагу скільки раз вона знайдена, яки джерела її подають. Зробіть вдох-видох(паузу). Перевірте хоча б у 3 джерелах цю інформацію. А тільки потім -поширюйте. не обманюйтесь легкісттю зробити ретвіт зі свого смартфону.

Якщо вам це здається нудною справою - геть краще нічого не писати, чи поширювати! Так буде краще для всіх.

P.S.

Ворог не дурень, він підсовує за добу до 200-т фейкових повідомлень. Українські фактчекери, ну це люди яки перевіряють факти, як на блок-посту докіменти, вже роблять бази тих інформаційних викидів. Можете почитати.

Р.S.2

Ну й не забуваємо про мову! Українська допомагає долати ворога!



Немає коментарів: