понеділок, 21 лютого 2022 р.

Нове українське кіно продемонструють у Брюсселі



26 та 27 лютого в межах п’ятого фестивалю BRIDGES. East of West Film Days у Брюсселі відбудуться покази проєкту Focus on Ukraine. У програму ввійшли три нові українські фільми, які вже стали знаковими.

BRIDGES. East of West Film Days – щорічний проєкт, який збирає глядачів у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, найбільшій культурній інституції Бельгії. Подія покликана стимулювати мистецькі обміни та міжкультурний діалог. Покази українського кіно відбуваються в межах фестивалю традиційно. Творці стрічок представлять свої роботи особисто.

Першим показом української програми стане документальна стрічка «Цей дощ ніколи не скінчиться» Аліни Горлової. Фільм розповідає про біженця з Сирії. Тікаючи від війни вдома, він опиняється в Україні, проти якої розпочинає військову агресію Росія. Картина отримала нагороду на найбільшому міжнародному фестивалі документального кіно IDFA в секції дебютів. Також стрічка стала призером фестивалю Docudays UA та лауреатом Премії «Кіноколо».

На фестивалі демонструватиметься coming-of-age-стрічка «Стоп-Земля» Катерини Горностай – чуттєва історія про перше кохання та дослідження себе. Її прокат саме добігає кінця в кінотеатрах України. Фільм отримав «Кришталевого ведмедя» Берлінале, а також став тріумфатором Одеського міжнародного кінофестивалю та Премії «Кіноколо». Разом із картиною «Цей дощ ніколи не скінчиться» ця стрічка увійшла до шортлиста Шевченківської премії.

Також у програмі представлений «Носоріг» Олега Сенцова – перша українська кримінальна драма про лихі 90-ті. Брюссельці побачать фільм майже одночасно з Україною, де прокат стартує 17 лютого. Світова прем’єра картини відбулася на 78-му Венеційському кінофестивалі в офіційній конкурсній програмі «Горизонти», українська – восени на Київському тижні критики. Стрічка Сенцова нещодавно була визнана найкращою на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі, а перемогу у номінації «Найкращий актор» отримав виконавець головної ролі Сергій Філімонов.

Покази українського кіно в межах BRIDGES. East of West Film Days представлені кінокомпанією «Артхаус Трафік» та Товариством Українців Бельгії, за підтримки Посольства України в Королівстві Бельгія.


Немає коментарів: