понеділок, 21 лютого 2022 р.

Європарламент схвалив надання Україні позики в розмірі 1,2 млрд євро





Європарламент схвалив надання Україні позики в розмірі 1,2 млрд євро
Позика в розмірі 1,2 млрд євро має на меті покрити дефіцит зовнішнього фінансування, спричиненого гострою кризою
Перший транш буде надано негайно за умови дотримання певних умов

У середу євродепутати схвалили надання Україні макрофінансової позики в розмірі 1,2 млрд євро для того, аби допомогти Києву покрити потреби у зовнішньому фінансуванні в 2022 році.

Європарламент схвалив пропозицію Європейської Комісії надати Києву макрофінансову допомогу - ресурси на випадок надзвичайних ситуацій для країн сусідства ЄС, що стикаються з проблемами, пов’язаними з виконанням ними своїх платіжних зобов’язань. Позика буде надана у вигляді двох траншів.

Половина позики може буде надана невідкладно, за умови виконання певних умов, з метою підтримки стабільності в Україні.

Позика є «швидким інструментом підтримки в ситуації гострої кризи та задля зміцнення стійкості країни», – йдеться у пропозиції. Для того, аби гроші були надані, країна має продемонструвати прогрес у виконанні макроекономічної програми, розробленої Міжнародним валютним фондом (МВФ). Євродепутати підкреслюють, що «наявність ефективних демократичних механізмів, в тому числі багатопартійної парламентської системи, верховенства права та гарантій дотримання прав людини» також належить до передумов надання коштів.

Рішення було ухвалене за екстреною процедурою 598 голосами «за». 55 депутатів проголосували «проти», 41 - «утримався».

Об’єм зовнішнього фінансування України скоротився у зв’язку з військовою загрозою зі сторони Росії та погіршенням економічної ситуації внаслідок пандемії COVID-19.

Довідкова інформація

За даними Єврокомісії, від 2014 року ЄС та європейські фінансові інституції надали Україні понад 17 млрд євро у вигляді грантів та позик. З них 5 млрд євро надійшло в рамках п’яти програм макрофінансової допомоги, спрямованих на підтримку впровадження широких реформ.

МВФ оцінив дефіцит у фінансових потребах України у 2022 році в розмірі 2,5 млрд доларів (2,2 млрд євро).




Немає коментарів: