суботу, 29 січня 2022 р.

ФОПів новими податками не підтримати




Якою недалекоглядною має бути влада, яка не бажає знаходити компроміс із малим та середнім бізнесом. Бо він – соціальна основа для політичної стабільності.


Дивимось на цифри.


У 2021 році ФОП сплатили рекордну суму єдиного податку за 5 років – 34,8 млрд грн. Про це повідомляє Opendatabot.ua

Для порівняння: у 2020 році з ФОП стягнули 27,6 млрд грн, у 2019-му - 24,95 млрд, к 2018-му - 19,875 млрд, у 2017-му - 15,447 млрд, у 2016-му м – 10,326 млрд грн.

Рекорд пояснюється як збільшенням доходу ФОП, і зростанням кількості нових підприємців, і навіть тим, що відкриті підприємства почали рідше закриватися. До кінця 2021 року кількість ФОП майже досягла 2 млн. бізнесів.

Це говорить про те, що наша економіка розвивається, попри всі проблеми. І навіть потроху виходить із тіні. Але зараз її в жодному разі не можна «передавити». Як мінімум, влада має думати про підтримку бізнесу через високі ціни на енергоносії.


Ще минулого року ЗМІ розписали можливий зв'язок акції SaveФОП із політичними силами, які давно співпрацюють із країною-агресором. Хоча, скоріше за все це - "розводки для цуциків". Будьте обережні – лише робочі групи у Раді чи Кабміні. Тільки перемовинами можна досягти чогось конструктивного. Але й представники влади зобов'язані відмовитись від бажання всі свої проблеми перекласти на ФОПів. Зниження підприємницької активності та відхід у “тінь” побудує нову велику проблему. А ось її нереально компромісами усунути, тим паче - швидко. До речі, коли минулого року я пару разів брав участь у таких засіданнях саме з малого та середнього бізнесу, настрій усіх учасників був дуже конструктивним.
В.Інгульский.


Немає коментарів: