суботу, 8 січня 2022 р.

Регіональні економфоруми - трибуна для киян

Є в Україні такий календарний рух місцевих економічних департаментів  ОДА, як економічні форуми. Восени зазвичай вони проходять. Ми писали в різні часи вже про Миколаївський та Херсонський. Часи пандемії дозволили одночасно побувати в різних містах. Цього року завдяки онлайн трансляціям відвідали Закарпатський, який нахваливали адепти простих рішень, та Дніпровський з наймогутнішої економічної території України.

Декілька спостережень саме з Дніпровського форуму. Якщо в попередні роки на тих заходах більше говорили про переваги для інвесторів того чи іншого регіону, то 2021 року у місті Дніпрі висадився десант киян. Це були громадські діячі, економісти-теоретики, шоу-мени та відомі підприємці-блогери, журналісти. В панельних дискусіях та під час загальних засідань домінували столичні гості. Вони декларували важливість створення економічної політики. "Плакались" що фіскальна політики в державі не сприяє економічній активності. Давній бізнесмен Соколовський, який бачив багатьох президентів в статусі власника, буквально "стогнав" від перевіряючих, та невизначеності правил. Каже: "дерапарат та силовики вже не бояться "кошмарити" бізнес!..

Всі згадували що Зеленський до перемоги обіцял зміни, але тепер виявляється що змінився лише традиційно консервативний Китай(стали підводити в постачаннях, та  й ціни підняли). А "слуги" не змогли "хакнуть" систему. Немає засудження корупції...

Потім згадали про кількість обшуків по підприємствах приватного бізнесу в Дніпрі. Їх трохи менше тепер ніж у Києві. Ніхто не бажає відповідати за вимушені зупинки підприємств під час тих обшуків.

Форум ще в перший день перетворився на трибуну підприємців зі столиці, які прибули "пожалітись" на загальнодержавні практики на регіональний економічний форум. Кортіло запитати: ви що не можете про це все говорити на Печерську? Так як й про зайвих чиновників, що справляють ніби бізнес-регуляцію?!

А взагалі - держава в нас дуже коштовна виявляється!

Цей лейтмотив який прозвучав на форумі в Дніпрі значно легше було б артикулювати в столиці, де сконцентровані 80% всіх загальнодержавних українських бюрократів. Може комунікували форум добре в інфо просторі держави?

Не побачив. Окрім місцевих медіа знайти відгуки на Дніпрофорум. Хоча заявленою метою цьогорічного форуму було: сприяти діалогу заради сталого розвитку регіону та країни, ефективній європейській інтеграції українського бізнесу та державних інституцій. Але гості з Києва намагались увести від діалогу до наруги над центральною владою, яка "не любить бізнес, не плекає". може гостям забули нагадати про заявлені пріоритети форуму – розвиток підприємництва, створення нових виробництв, реалізація туристичного та експортного потенціалу Дніпропетровщини? Тим більше дивне виглядали спічі гостей, яки ще явно прибули на нього не за власні кошти!

Від місцевих вдалось почути декілька цікавих доповідей: про ринок космічних послуг, та його дуже незначну долю українських бізнесів, та про стоматологічний туризм.

Про вироблення економічної політики геть нічого почути не вдалось. Може тому, склалось уявлення що в листопаді форум проводили щоб гроши списати. З купою киян, які час від часу в телевізорі (як той самий Пекар чи Длигач) зробити це ефектніше.

А щодо ефективності?

Намагався за 2 місяця після форуму віднайти на тому ж сайті ДніпрОДА резюме. Що зробили на тому 3-му вже форумі? Виявилось, що міністр Кубраков про "Велике будівництво" розповів... Ну й ще декілька фактів: хто про що говорив - самі почитайте...

Формат якийсь дивний: поговорили про проблеми та виклики, та й розійшлись. Так політику не скоро почнуть формувати, тим паче в регіонах, навіть дуже потужних.

В.Головченко.



Немає коментарів: