вівторок, 4 січня 2022 р.

Розслідування у блогосфері



Нещодавно журналістські розслідування були поширені лише в пресі. Сьогодні дедалі частіше зустрічаються на телебаченні. Інформаційна магістраль Інтернет «затягує» дедалі більше читачів, а отже, і авторів. На просторах мережі з'являються розслідування, які сприяють встановленню істини. 
Як це робиться? На що варто звертати увагу молодим людям, при проведенні дослідження фактів навколишнього суспільно-політичного життя, ми вирішили розповісти спираючись на одну з найпопулярніших у західній півкулі посібника Майкла Берліна. КОРОТКЕ КЕРІВНИЦТВО З ПРОВЕДЕННЯ ЖУРНАЛІСТСЬКОГО РОЗСЛІДУВАННЯ. 

Хто займається розслідуванням?


Будь-який журналіст може займатися розслідуванням. На думку Стіва Вейнберга, автора "Довідника репортера" [The Reporter's Handbook], найпопулярнішої серед американських журналістів книги з журналістського розслідування, для цього потрібна допитливість, бажання боротися з несправедливістю та скептицизм, що межують з цинізмом або нігілізмом. Основними знаряддями репортера є: – Люди, як джерела інформації - Різного роду документи та вміння працювати з ними – Терпеливо та вміло проведені інтерв'ю – Висока мораль та почуття соціальної відповідальності Репортери мають уміти добре робити свою справу. Особливо важливі акуратність і здоровий глузд, оскільки репортажі про розслідування породжують противників, готових зачепитися за найменшу фактичну неточність, щоб дискредитувати все розслідування. Допущені помилки дезінформують громадськість і завдають шкоди репутаціям людей, внаслідок чого повернутися до цієї теми буде ще складніше. 

Де проводяться розслідування? 

Всюди. На самому верху та внизу. В уряді, церкві, в комерційних структурах, в таких установах, як школи, поліція, суди, лікарні та університети, столиці та провінції. Як проводиться розслідування? Почасти журналістське розслідування вимагає природного чуття та таланту, почасти це наука, зі своїми формулами та законами. Існують такі логічні кроки та правила. Наприклад, журналіст ніколи не повинен висловлюватись у матеріалах власної думки. Замість того, щоб заявити, що хтось бере хабарі, чи є жертвою, чи розбазарює громадське добро, журналіст має побудувати солідну та, засновану на фактах структуру, щоб ПОКАЗАТИ читачеві весь процес порушень та вказати на джерело проблем. Журналіст, який займається розслідуванням, повинен діяти в рамках законності і дотримуватися норм етики – інакше він нічим не відрізнятиметься від тих, кого він розслідує. Це означає: жодної політики та особистих інтересів, інтереси суспільства і тільки вони мають бути приводом для розслідування. Жодних крадених документів.

 Жодних хабарів за інформацію. 

Жодних незаконних проникнень на приватну територію за винятком тих випадків, коли журналіст готовий нести за це судову відповідальність. І найголовніше. За жодних обставин репортер не повинен розкривати джерело інформації, якщо він дав обіцянку тримати його в секреті. У багатьох країнах, включаючи США, журналісти віддавали перевагу тюремному ув'язненню, але не називали своїх джерел інформації. У зв'язку з цим, всі матеріали, включаючи записники, касети, інші записи, які можуть розкрити конфіденційні джерела, повинні зберігатися в надійних місцях і ніколи не передаватися владі, крім за згодою самих джерел. Ця практика є не лише етичною основою розслідування. Якщо журналіст розкриває джерело інформації, його репутація зруйнована назавжди. Прийоми журналістського розслідування Попереднє розслідування. Читайте цікаві книги, газети, журнали, дивіться документальні фільми. Використовуйте індекси, бібліографії, інші бібліотечні джерела та комп'ютеризовані бази даних як місцеві, так і міжнародні, як, наприклад, LEXIS/NEXIS. документи. Це можуть бути оригінали, копії, фотографії або електронні носії. Можливо в Росії і важко дістати офіційні документи, але іноді їх можна скопіювати вручну з архівних підшивок документів, різних відомостей, якщо ви переконаєте відповідних чиновників у тому, що ви маєте право дивитися документи і що ви не завдасте їм шкоди, або якщо вони симпатизують вашій роботі . Одного разу протягом місяця я відвідував міський суд Нью-Йорка, копіюючи документи з архіву. Всім своїм виглядом, манерами та промовою я давав зрозуміти службовцям, що я юрист, проте ніколи не вимовляв цього вголос. Я дав їм зрозуміти, що я новачок у цій справі і потребую допомоги досвідчених співробітників суду. Це спонукало їх до мене і багато хто був раді надати допомогу. Деякі матеріали судових рішень та інформація про угоди за участю іноземних фірм доступні через міжнародні бази даних навіть якщо вони відсутні в російських архівах. Можливо, в даний час необхідно мати зв'язки, щоб отримати документи. Але запам'ятайте, що навіть у США, де законодавство гарантує доступ до більшості публічних архівів, чинoвники, яким є що приховувати, відмовляються надавати інформацію журналістам. Це не раз траплялося і зі мною в поліцейських управліннях, судах, у федеральних та місцевих установах. У таких випадках, ви можете або позиватися до них, що забирає багато часу і коштів, або знайти когось, хто зміг би сприяти вам. Хто має доступ до документів та бажання, щоб правда перемогла? Якщо ви відповісте на це запитання, ви маєте надію отримати допомогу. Порівняльний аналіз. Порівняння цін (у різних місцевостях) на різні види послуг, причин скасування вироків, сум податків, виплачених різними групами у різних місцях, результатів іспитів у різних школах, статистики вилікуваних пацієнтів у різних клініках тощо. може також призвести до цікавих результатів. 

Спостереження

Спостереження за тим, скільки часу службовці проводять на робочих місцях, який політик буває в компанії директора такої фірми, як утримуються ув'язнені та інші подібні спостереження можуть бути корисні для статті. Можливо ви захочете простежити за автомобілем, побувати на будівельному об'єкті та зробити фотографії, які перетворять ваше спостереження на документ. Можливо, ви захочете зробити вигляд, що ви не журналіст. Тут виникає етичне питання. У ході деяких, що нашуміли в США розслідувань, журналісти вдавали, що вони не є такими. Два журналісти з чиказької газети відкрили своє кафе і чекали, коли до них прийдуть представники влади, інспекція, поліція чи мафія та почнуть вимагати хабарі або пропонувати протизаконні угоди (наприклад, коли постачальник продає товар за низькою ціною, а продавець отримує "зверху" і не повідомляє про це боса). Потім журналісти написали матеріал про корупцію, яка оточує такі підприємства. Траплялося, що журналісти лягали до лікарні або сідали до в'язниці, представляючись душевнохворими чи засудженими, щоб описати зловживання у системі. Інші влаштовувалися працювати на фірму чи установу, та був писали репортажі про свою роботу там. Бувало, що журналісти (як жінки, так і чоловіки) були покупцями для того, щоб показати різницю в обслуговуванні чоловіків і жінок. Такий тип спостереження може бути джерелом інформації для журналістського розслідування, якщо у своїй вивчається вся система , а чи не окремі її області.

Інтерв'ю


Деякі розслідування розпочинаються з документів, а потім проходять із залученням людей, інші починаються з людей, а потім переходять на документи. У будь-якому випадку інтерв'ю мають бути добре сплановані. Журналіст повинен знати, які він поставить питання, який психологічний підхід краще використовувати, як домогтися розташування інтерв'юйованого.


Найкраще брати інтерв'ю особисто, а не по телефону, тому що під час особистого спілкування журналіст окрім слів отримує інформацію, спостерігаючи за виразом особи людини та її поведінкою.


Завжди користуйтеся магнітофоном. Це допоможе вам простежити хід думок людини та уникнути надалі проблем, якщо свідок відмовиться від своїх слів. У деяких випадках дозволяється записувати розмову, не інформуючи про це людину. В інших випадках це є протизаконним. Завжди дублюйте магнітофонний запис, роблячи письмові нотатки, тому що занадто часто магнітофонний запис не фіксує всього сказаного. Іноді свідка дратує та сковує те, що при ньому робляться нотатки. При записі на плівку свідок, який погодився на бесіду, спочатку бентежиться, але потім забуває про магнітофон. Якщо ви не можете записати інтерв'ю на магнітофон, спробуйте запросити ще одного журналіста та дублюйте записи для подальшої звірки. У такому разі один журналіст сидить за спиною свідка, а інший перед ним весь час показує свою зацікавленість.


Працюючи з нетерплячим свідком, найкраще ставити загальні питання, сприяючи природному потоку інформації та зацікавлено слухати, навіть якщо його заносить на розповіді про свої нещастя. Не заповнюйте паузи у розмові новими питаннями. Нехай свідок продовжить свою історію. І тільки коли свідок виговориться, починайте ставити запитання, повертаючи розмову в потрібне вам русло. Запам'ятовуйте ті місця в оповіданні, які свідок проскочив швидко, знову повертайтеся до цих місць і ставте уточнюючі питання, намагайтеся отримати більше цитат, змусьте свідка напружувати свою пам'ять.


Найкращими свідками є колишні дружини, друзі та співробітники. Звичайно, ідеально знайти когось хто працює на людину, яка є предметом вашого дослідження, але я волію не робити цього. Коли я займався розслідуванням діяльності Генрі Кісінджера (при його міністрі закордонних справ), то найкращу інформацію я отримав від тих, хто більше з ним не працював. Зібрана таким чином інформація, допомогла мені домогтися відповіді тих, хто ще працював з ним.


Запитуйте всіх, кого ви інтерв'юєте про номери телефонів та імена тих, кого на їхню думку ще потрібно опитати. Запитайте, чи зможуть вони подати документи або їх копії, що підтверджують сказане, або хто їх зможе дістати. Дехто зможе надати документи, якщо ви скептично поставитеся до сказаного ними.


Коли люди, з якими вам потрібно поговорити, не хочуть співпрацювати чи бояться, спробуйте допомогти їм розслабитися, висловлюючи їм свою симпатію, втішіть їм, гарантуйте захист і анонімність. Якщо ви відчули, що хтось бажає поговорити, але боїться, спробуйте зустрітися з цією людиною випадково або в гостях. Наприклад, у магазині, у нього в будинку чи дорогою з роботи додому. У такому разі приготуйтеся до очікування відповідного моменту. Приготуйтеся до того, що вам доведеться зустрічатися з однією людиною кілька разів, поки вона не почне довіряти вам, перестане боятися або поки ваша наполегливість не переконає його, що краще заговорити, ніж весь час відмовлятися.


Коли людина налаштована неприязно або не налаштована на розмову, спробуйте створити атмосферу нормальної дискусії, щоб вона забула, що дає інтерв'ю і спробуйте логічно підтримати її позицію. Поправляйте помилкові заяви, використовуючи факти, але беззлобно (тут важлива кропітка підготовка до розмови).


Найважливішою і найделікатнішою справою є останнє інтерв'ю, в якому після того, як інформація зібрана та готова до викладу, предмету вашого розслідування надається можливість відреагувати на подані свідоцтва.

Вибір предмета розслідування


Іноді ідея проведення розслідування підказується кимось. Іноді агенції з розслідувань залучають до роботи журналістів. А іноді репортер просто загавкає собі питання: Чому було ухвалено таке рішення? Воно не справедливе! Чому цей заклад (школа, суд, лікарня, служба прибирання сміття) не працює так, як належить?

Не завжди відповідь на ці запитання містить інформацію про корупцію чи зловживання. Але це не означає, що про подібні речі не варто писати. Якщо винна система, а не люди, це не менш важливо. Іноді в ході розслідування потрібно відновити перебіг важливих подій після того, як вони вже відбулися і причому з більшою точністю, ніж вони були описані джерелом. Нещодавно я працював над матеріалом, присвяченим переговорам щодо звільнення 18 іноземних заручників, захоплених радикальною мусульманською групою в Лівані. Моїм джерелом був співробітник ООН, який брав участь у переговорах. Він відмовлявся говорити про свою роль у переговорах і методах, які вони використовували, поки люди не були звільнені. Відновивши перебіг подій, використовуючи прийоми журналістського розслідування, я знайшов багато фактів та пояснень, які не можна було оприлюднити до закінчення цієї справи.

Фактів, що заслуговують на розслідування, завжди більше ніж часу і людей, які могли б цим зайнятися. Тому завжди старанно вибирайте теми розслідування. Завжди порівнюйте бажання зі своїми можливостями, враховуйте наявний час, наявність персоналу та джерел інформації.

У попередньому порядку почніть з вивчення відразу кількох аспектів справи доки переконайтеся, що виконання завдання реальне і варто витрачених зусиль.


На наступному етапі заручіться підтримкою редакторів. Ось приблизний план пропозиції щодо розслідування, який надається редактору:


1. Назва проекту.


2. Тема проекту. Наприклад, розслідування якості роботи (Як працює школа?) або вартість послуг (Що коштує платникам податків прибирання сміття в нашій місцевості порівняно з іншими).


3. Чому читачів хвилює ця проблема, можлива реакція на даний матеріал, навіщо ця інформація потрібна, яку вигоду отримає ваша організація від публікації/трансляції даного матеріалу?


4. Методи. Як діятимуть журналісти. Які попередні дослідження необхідно зробити, скільки провести інтерв'ю, опитати джерел, наявність документації, чи слід проводити порівняльний аналіз, спостереження тощо.


5. Вартість проекту. скільки коштів потрібно, скільки персоналу необхідно задіяти, які ризики можуть виникнути?


6. Результати та наслідки. Коли буде опубліковано матеріал? Чи буде це одна стаття чи серія матеріалів? Шість хвилин ефірного часу протягом п'яти днів? Які візуальні матеріали супроводжуватимуть публікацію? Які схеми та графіки будуть потрібні? Чи будуть супутні матеріали? Чи плануються коментарі? Чи планується продовження після результатів дослідження? Якою буде реакція громадськості? Які ще організації будуть задіяні?

Розслідування діяльності уряду


Наявні джерела інформації


– результати виборів
– бюджети
- Витратна документація
– документи з будівництва, кадрів, прийому на роботу
Спершу ознайомтеся з документами для виявлення підозрілих фактів. Ставте питання чиновникам: Як працює система? Чим ви конкретно займаєтесь?


– Поліція використовує жорстокі методи? Бере хабарі? Чи практикує фаворитизм?


– Чи судді відпускають злочинців безкарними?


– Як працюють державні служби: пошта, сміттярі, школи, поліклініки?


Хто отримує персональну вигоду від ухвалення законів? Самі законодавці чи політики?


Деякі розслідування можуть бути присвячені діяльності відомих політичних постатей. При цьому можна використати відкриті документи та інтерв'ю, які допоможуть зібрати факти. Не можна ображати людину, називаючи її хабарником чи негідником. Покажіть це, але не кажіть. Просто повідомте, що мер минулого року витратив грошей більше, ніж складає його зарплата, і підкріпіть цей факт документально чи заявами ваших джерел. Матеріал повинен викладатись від третьої особи.


Коли документи відсутні, необхідно, щоб три незалежні джерела опублікували звинувачення. (При цьому важливо, щоб інформація була отримана ними їх різних джерел).


Написання статті



Як тільки попереднє розслідування закінчено, настав час сісти і поставити собі запитання: "Що ж я виявив? Що буде стрижнем, квінтесенцією моєї статті?"


Майже завжди під час великих розслідувань виявляється багато додаткових фактів. Наприклад, що мер не лише хабарник, а й зраджує дружину, та ще й б'є своїх дітей. Репортер повинен мати сильну волю, щоб змусити себе прийняти важке рішення - пожертвувати брудною білизною мера (читачам буде важко розібратися в тому, що важливіше) заради більш важливої ​​частини розслідування - корупції, яка не має нічого спільного з приватним життям мера. Крім того, при публікації подробиць особистого життя може скластися враження, що журналіст має особисті рахунки з мером. Потрібно використати лише те, що піде на користь інтересам суспільства.


Інші факти, виявлені в ході розслідування, але не є головними (мер не тільки бере собі гроші з міської скарбниці, він ще й укладає контракти з фірмою, якою таємно володіє його брат) повинні бути опубліковані окремо, на другий день або одночасно з основним. матеріалом, щоб читачі не заплуталися в інформації щодо головного питання.


На наступному етапі репортер повинен вибудувати матеріал, що залишився в сюжет так, щоб показати читачам напрям удару, квінтесенцію розслідування. Сюжет визначає як журналіст ПОКАЖЕ головне зловживання (4 лютого орендар перерахував місту 30.000 доларів, а 5 лютого на рахунок міста надійшло лише 25.000 доларів), нанизуючи факти один на одного.


Після побудови сюжету незмінно виявляються прогалини у логічній послідовності подій. Для заповнення цих прогалин потрібні додаткові дослідження, нові інтерв'ю та документи.


Після того, як усе закінчено, журналіст має вирішити як подати цей матеріал.


Автор може почати із заяви, що відображає суть справи: "Розслідування, проведене "Таймс" встановило, що мер привласнив щонайменше 300.000 доларів із міської скарбниці за останні три роки".


Матеріал може початися з розповіді, що показує приклад корупції або, наприклад, з історії про жінку, яка потребувала медичної допомоги, але не змогла її отримати, оскільки система працює погано.


Оповідання може йти по наростаючій, чергуючи драматичні події до самого кульмінаційного моменту.


У будь-якому разі тон публікації має бути спокійним. Лише факти. Не потрібно сарказму, злості, гніву та критиканства. Мова має бути нейтральною. Нехай факти говорять самі за себе і нехай читач буде розгніваний тому, що він прочитав про ці факти.


Якого б вступу ви не використовували завжди резюмуйте висновки, важливість подій, наслідки для читачів, реакцію представників влади, правові та етичні аспекти. Всі заяви повинні мати посилання на джерело: "відповідно до інформації, отриманої в бесідах трьома муніципальними службовцями", "відповідно до офіційних документів", "порівняльний аналіз аналогічних послуг у сусідньому місті показав...", "... два співробітники "Таймс" бачили його в магазині, а він стверджує, що в цей час перебував на роботі в Мерії.


Після кожного резюме розміщуйте коментар офіційної особи (мера або директора лікарні) з його баченням події. Далі необхідно простежити шлях грошей чи посадової особи у певній послідовності з використанням документів, оглядів, інтерв'ю тощо, щоб довести свою правоту і водночас дати можливість чиновникам захищатись.


До основної статті потрібно додати фотографії, фотокопії документів, будмайданчиків тощо. Матеріал повинен супроводжуватися додатковими публікаціями, що відображають реакцію громадськості та влади та іншими матеріалами.


Розслідування може викликати дискусію у суспільстві та офіційну реакцію, так що історія може мати продовження і в цьому випадку газета чи інше ЗМІ мають брати в цьому участь доти, доки справа продовжується.


Немає коментарів: