вівторок, 4 січня 2022 р.

Нові національні природні парки створені в Україні



У перший день нового року Президент України Володимир Зеленський підписав кілька Указів щодо створення нових природоохоронних територій — національних природних парків «Пуща Радзівіла», «Куяльницький» і «Холодний Яр».

Так, указом Президента № 2/2022 передбачено створення на території Черкаської області національного природного парку «Холодний Яр» (Черкаський район), до складу якого передається у постійне користування 6,8 тис. га земель державної власності. Згідно з указом № 3/2022, на території Березівського та Одеського районів Одеської області створюється національний природний парк «Куяльницький». До його території включається 10,8 тис. га земель державної та комунальної власності.

Указом Глави держави № 4/2022 передбачено створення на території Сарненського району Рівненської області національного природного парку «Пуща Радзівіла», до складу якого увійдуть 24 тис. га земель державної власності.

Парки перебуватимуть у сфері управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

За створення в Холодному Яру на Черкащині національного природного парку екологи, історики, громадські активісти боролись ще від 60-х років минулого століття, адже Холодний Яр є унікальним об’єктом. Його територія налічує цінні землі, де зосереджено близько 150 унікальних історичних, археологічних, культурних, природних об’єктів, що потребують збереження та постійної охорони.

Окрім того, це реліктовий лісовий масив у центрі України, де зафіксоване зростання видів рослин, що занесені до Червоної та Зеленої книг України. Територія парку також входить до Смарагдової мережі Європи (UA000026 Kholodnyi Yar).

З середини 1990-х років Холодний Яр став «місцем паломництва» для багатьох патріотів і військових. Тут щороку відбувається низка заходів національно-патріотичного спрямування, на які приїздять гості з багатьох куточків нашої держави. Силами небайдужих в урочищі встановлено десятки пам’ятних знаків, присвячених героїчним подіям і діячам кількох останніх століть. Є тут і пам’ятний знак героям нинішньої російсько-української війни — 93-й окремій механізованій бригаді «Холодний Яр».

Цікаво, що першим правовим актом щодо охорони урочища був універсал гетьмана Петра Дорошенка від 22 червня 1671 року. Тоді гетьман підтвердив давні вольності й права Мотрониного монастиря і заборонив рубати ліс за пів милі довкола нього.

А нинішній президентський Указ був підписаний у день, коли в Україні відзначали 113 років від дня народження Степана Бандери.


Ініціювала процедуру створення національного природного парку «Холодний Яр» за наполяганням громадськості у 2020 році Черкаська обласна державна адміністрація. У липні минулого року ініціативу погодив уряд. Усі причетні до процесу переконані, що парк стане одним із найважливіших «магнітів» Черкащини, який у комплексі із реконструйованою дорожньою інфраструктурою, унікальними історичними пам’ятками та іншими рекреаційними складовими в рази збільшить туристичну привабливість регіону.






Немає коментарів: