вівторок, 4 січня 2022 р.

Відмовимось від соломинки?!




3 січня – День народження соломинки для коктейлів. Саме цього дня у 1888 році підприємець Марвін Стоун отримав патент США №375962 на штучні соломинки. Щоб соломинка не розмокала, він придумав використовувати цупкий папір з манільського прядива з парафіновим покриттям, з якого робили поштові марки.⠀
Зараз у світі найбільш поширені пластикові соломинки. Лише у США щорічно їх викидають 175 мільярдів штук (а це по 500 млн щодня!). Більшість з цих соломинок не приймаються на переробку, тож вони потрапляють на сміттєзвалища та входять в ТОП-10 найбільш поширених видів пластикових відходів, які забруднюють моря та узбережжя. Щорічно близько 100 тисяч морських тварин і 1 млн птахів гинуть від поглинання пластику, в тому числі соломинок.

Більшості з нас насправді не потрібні соломинки, це може бути просто питання звички чи естетики напою. Тож найкращим варіантом буде відмовитися від них взагалі. Проте є деякі категорії людей, яким насправді потрібні соломинки для пиття. Ще коли перші одноразові гнучкі соломинки почали з’являтися, їхні переваги оцінили медики, адже новий винахід допомагав хворим пити не встаючи з ліжка.

Кому дійсно потрібні соломинки для пиття?
лежачим хворим, яким складно пити зі склянки
людям з травмами щелепи
людям після інсульту
людям з чутливою емаллю зубів
людям, які носять брекети
дітям, які ще вміють акуратно пити зі склянки

У цих випадках, коли відмовитися від соломинок не вийде зокрема по медичним показникам, краще перейти на багаторазові замінники (їх можна носити з собою в спеціальних наборах з іншими замінниками одноразових речей). Такі соломинки виготовляють з металу, скла або з бамбуку.

Також існують одноразові біорозкладні варіанти – з паперу або крохмалю. Користуючись ними, не забувайте, що вони потребують спеціальних умов для того, щоб розкластися. Їх не можна просто викидати, а потрібно правильно компостувати.

Ми впевнені, що кожен з нас в силах внести корективи в своє життя, щоб продукувати менше сміття. Особливо, коли це так просто – відмовитися від пластикових соломинок і перейти на багаторазові.

А ви користуєтесь соломинками?


Немає коментарів: