неділю, 26 грудня 2021 р.

«UA: Перший» тепер показує розслідування про звірства у реабілітаційних центрах




Журналісти Суспільного знайшли докази того, що людей, які зверталися у реабілітаційні центри чи притулки, використовували для наживи, калічили, забирали майно, вбивали.

26 грудня о 13:30 на телеканалі «UA: Перший» покажуть прем’єру документального проєкту-розслідування Суспільного «Поки Бог не бачить» авторки Катерини Лихогляд. У цей же день фільм опублікують в ютубі.

Катерина Лихогляд була авторкою фільму-розслідування «Бити. Молитися. Тримати» про мережу реабілітаційних центрів, який вийшов на Суспільному у вересні 2021 року.

Після показу до журналістів звернулася 65-річна Алла, за словами якої, у реабілітаційному центрі забили до смерті її сина. Згодом звернувся Вадим, який у такому ж закладі втратив брата. Обидві історії об’єднує релігійна організація «Нове покоління», з якою пов'язані ці реабілітаційні центри. Про це йдеться на корпоративному сайті Суспільного

Під час розслідування журналісти натрапили на факти знущань, трудової експлуатації людей та вбивства, за які досі ніхто не поніс покарання. Тим часом центри продовжують свою діяльність.


Шефредакторка, засновниця творчого об’єднання журналістських розслідувань Суспільного Інна Білецька розповіла, що в основі проєкту — історії, з якими прийшли глядачі каналу. «Ці історії, а також те, що знайшла Катерина Лихогляд, — вражає, шокує і змушує кулаки стискатись. Це детективно-драматична історія, яка не дає перевести подих», – поділилася вона.

За словами Катерини Лихогляд, кожна документальна стрічка команди Суспільного – про помилку системи, про тривалу хворобу. «Ми завжди шукаємо ліки проти цієї хвороби. Утім, дуже важко було їх знайти під час роботи над фільмом “Поки Бог не бачить”. Бо тоді довелося б сказати: рецепт – нехай люди не будуть бідними. От такий вихід – настільки ж простий, наскільки і складний.

Трагічні історії людей, які ми розповіли, об’єднує спільний знаменник — бідність. Близько половини населення України живе за межею бідності. І саме вона — причина того, як множиться горе», — сказала вона.

Нагадаємо, влітку 2019 року в Національній суспільній телерадіокомпанії України створили творче об’єднання журналістських розслідувань, шефредакторкою якого стала Інна Білецька. За два роки команда Суспільного зробила десять фільмів-розслідувань. Команда розслідувачів Суспільного розповіла, як створює фільми про соціальні проблеми.
Детектор.медіа


Немає коментарів: