неділю, 26 грудня 2021 р.

Що зробила Україна у боротьбі з коронавірусом і чого чекати в 2022-му?




У Міністерстві охорони здоров'я України прогнозують, що нова хвиля коронавірусу буде наприкінці лютого — на початку березня. Водночас чим більше буде вакцинованих, тим менше буде навантаження на лікарні, і тим менше буде саме "розмах" цієї хвилі. Чи виконала Україна річний план вакцинації, чим небезпечний новий варіант коронавірусу "Омікрон", якими будуть карантинні обмеження та заохочення до вакцинації у 2022 році — про це Суспільне поговорило із заступником міністра охорони здоров'я, головним державним санітарним лікарем України Ігорем Кузіним та главою національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федором Лапієм.
У нас майже 45% вакциновано однією дозою, 40% — двома дозами. Найбільшою проблемною є група 60+ років/

Чи виконала Україна річний план вакцинації?

Кузін: Світовою організацією охорони здоров'я для усього світу були встановлені мінімальні показники, які кожен уряд має опанувати і виконати до кінця цього року. Цей показник складає 40%, якщо ми подивимося зараз — у нас майже 45% вакциновано однією дозою, і ми вже перетнули позначку в 40% для вакцинації двома дозами.

Тобто на загальносвітовому рівні ми виконали зобов'язання і цю вимогу по вакцинації, принаймні дорослого населення, на певних відсотках. Медичні працівники, працівники центральних органів виконавчої влади — це освітяни, а також працівники з Міноборони, або ті, які займаються в сфері критичної інфраструктури, — вакциновані переважно більше ніж 90%.


Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України

Найбільшою для нас проблемною є група 60+ років — з одного боку, вона є ризикованою з точки зору важкого перебігу коронавірусної хвороби, з іншого боку доволі низькі показники по охопленню щеплення — 37,4% цієї групи лише було вакциновано станом на зараз, безумовно, до кінця цього року може вдатися виконати 40, але це є наднизькі показники для групи ризику. Група доволі велика — близько 12 мільйонів людей.


Лапій: Якщо брати песимістичний сценарій, то я вважаю, що ми впоралися. Звичайно, Україна — не Ізраїль, не Німеччина, не Данія і Британія, і звичайно, порівнюючи з цими країнами, нам до них ще дуже-дуже далеко щодо рівня охоплення, особливо вакцинації людей з групи ризику, тобто людей віком від 60 років, людей з хронічними захворюваннями, але мені здається, зробили досить багато для того, щоб мінімізувати втрати і максимально захистити людей.

Кузін: Нам вдалося за 2021 рік значно наростити потужності по вакцинації. Ми починали лише з декількох центрів вакцинації населення, наприкінці року ж маємо потужну інфраструктуру, яка готова робити понад 350 тисяч щеплень впродовж однієї доби.

На 2022 рік у нас заплановано оновлення холодового ланцюга на рівні амбулаторій сімейної медицини, і це дозволить підвищити якість, ефективність і безпечність вакцинальної кампанії навіть рутинними щепленнями в подальшому.
Вакцинальна кампанія пройшла в Україні не гірше, ніж в європейських державах — Кузін

Що стало перепоною в більшому охопленні вакцинації?

Лапій: Медичні працівники. Вони повинні бути провайдерами грамотної, зваженої , науково підтвердженої інформації щодо вакцинації, але ми маємо багато прикладів, коли відмовляють від вакцинації людей з хронічними захворюваннями самі ж медичні працівники. Відмовляють від вакцинації людей з групи ризику старшого віку, відмовляють від вакцинації і вагітних мам, які вигодовують дітей грудним молоком, і відмовляють від вакцинації навіть тих батьків, які прийшли зі своїми дітьми їх вакцинувати, якщо їх вік складає понад 12 років.

І серед медичних працівників багато є фальшивих довідок про вакцинацію, і навіть вони беруть участь у цих аферах.


Федір Лапій, імунолог і голова національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики


Які методи заохочення до щеплення невакцинованих будуть у 2022-му?

Лапій: Методи залишаються ті ж самі. Крім "пряника", який зараз у вигляді тисячі гривень, які ви можете витратити, це — метод "батога". Скоріше за все, будуть посилюватися обмеження.

По-третє, ми бачимо, що від церкви залежить дуже багато. Різні конфесії по-різному ставляться до вакцинації, і тут активна позиція глав церков була б дуже доречна, тому що туди дуже часто йдуть люди, які є в групі ризику тяжкого перебігу COVID-19.

Дуже багато залежить від політиків. Наступний рік буде дуже тяжким, з точки зору того, що політики готуються до виборів. Вони в процесі підготовки будуть спекулювати так, як вигідно для рейтингів, аби найбільше перетягнути на свій бік потенційних виборців. Оскільки ми маємо чимало потенційних виборців, які не вакциновані, більш за все вони будуть спекулювати на цій темі, безсовісно використовувати цю карту для того, щоб збільшити потенційних виборців, тож думаю, що це буде досить тяжко.


Наскільки були ефективними карантинні обмеження цього року?

Лапій: Самі по собі карантинні обмеження ефективні, коли люди не спілкуються, не мають контактів і вірус не може передаватися від людини до людини.
Карантинні обмеження без контролю цих обмежень не є ефективними — Лапій

Та ми можемо вводити будь-які обмеження і називати це суворими карантинними обмеженнями, але якщо немає контролю і вони не виконуються, то як би ми це не назвали, це не є ефективним. Ми бачили на прикладі багатьох країн — Австрії, Німеччини, Італії, — як це працює там, коли поліція не заплющує очі на ресторани "Велюр", а коли поліція перевіряє. Ми не бачили втручання протягом півтора року від початку пандемії, переважно цієї осені ми бачили, як поліція перевіряла сертифікати вакцинації в метро, громадському транспорті. Я не говорю, що це було ідеально, але принаймні це було хоч щось в порівнянні з попередніми роками. Тому що суворість українських законів компенсується їх ігноруванням.

Чого очікувати від вакцинації в 2022 році? Які вакцини можуть зайти в Україну?

Кузін: Станом на кінець 2021 року ми в середньому очікуємо, що на залишках як національних складів, так і обласних складів у нас буде зберігатися біля 9-10 мільйонів доз вакцини. Це та вакцина, яка буде використовуватися у тому числі в 2022-му році.

Зараз у нас є 2 основних контракти, які підписані і працюють — це контракт з Pfizer на поставку 25 млн доз вакцини (контракт є дворічним на 2022-23 рік), і є також контракт по поставці вакцини CoronaVac — це біля 6,5 млн доз вакцини. Ці два типи вакцини будуть продовжувати використовувати в 2022 році. До того ж, в середньому ми очікуємо по механізму Covax доотримання вакцин в рамках гуманітарної допомоги близько 10 млн доз вакцини.

В Україну може приїхати будь-яка вакцина: це може бути AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson або інший тип вакцини, і точний графік поставки вакцини по механізму Covax буде відомо лише в першому кварталі 2022 року. Таким чином, враховуючи поточні залишки, у нас є законтрактовано або вже гарантовано надходження для вакцинації принаймні 70% населення України повноцінною ревакцинацією двома дозами.
В Україні буде достатньо вакцин для щеплення двома дозами щонайменше 70 відсотків населення — Кузін

Коли в Україні очікувати таблетки від Pfizer?


Кузін: Контракт підписано, і це був предмет доволі тривалих перемовин. Орієнтовно по термінах поставки — це перший квартал 2022 року. Але дійсно, в залежності тих чи інших факторів графік поставки може змінюватися, попередньо — перший квартал 22-го року.
Сподіватися на те, що я захворію і буду мати ефективне лікування, — це як пристебнутися, але сісти за кермо п'яним і їхати 200 км на годину — Лапій

Як будуть використовувати таблетки?

Кузін: Поки невідомо. Попередньо мають бути змінені національні протоколи. Коли вони будуть відкориговані в залежності від інструкції, тоді і будуть роз'яснення по показаннях до їх застосування, при яких стадіях, на яких етапах і хто саме має це робити.


Наскільки є ефективними таблетки від Pfizer?

Лапій: В першу чергу вони дорогі, їхня ціна за курс, якщо мені не зраджує пам'ять, складає близько 500 доларів, можливо, ціна знизиться, коли мова йде про генерики, про випуск препаратів для інших країн, я тут не можу сказати.

Дані досить обнадійливі, але все ж таки, будь-які препарати, лікарські засоби, вони мають свої побічні ефекти.

Сподіватися на те, що я захворію і буду мати ефективне лікування, — це більш дурна ідея подібно до того, що я пристебнувся, але сяду п'яним за кермо і буду їхати зі швидкістю 200 км на годину... Зважаючи на велику кількість хворих, використовувати досить дороговартісні ліки — все одно, що давайте дочекаємося пожежі і тоді будемо її гасити. Краще вакцинуватися, тому що на сьогоднішній день вартість дози вакцини коливається в районі 2-3 доларів, а ефективність попередження тяжкого перебігу, коли взагалі немає потреби використовувати подібні препарати, є досить висока, навіть щодо вже перших даних щодо того ж "Омікрону", але вони ще сирі, потребують свого підтвердження, це набагато зручніше і ефективніше і простіше, ніж потім питати, чого ми такі бідні.
Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Коли в Україні дозволять щепитися третьою дозою всім? І чи потрібна буде четверта доза?

Кузін: Базова стратегія МОЗ, яка зараз у нас прорахована, і ми поки що будемо продовжувати її використовувати, — це стратегія ревакцинації двома дозами вакцини через один рік після отримання базового курсу щеплення. Людина, яка отримала щеплення в 2021, має через один рік звернутися до пункту щеплення та центру вакцинації населення і отримати повторне щеплення двома дозами вакцини. При цьому вона може обрати інший тип вакцини, який використовувався під час першого щеплення.

Зараз ми отримуємо велику кількість інформації з Європи, з інших країн про ефективність та про підвищену ефективність вакцинації з використанням додаткових, або бустерних (третіх), доз. Є відповідні рішення європейської технічної групи експертів з питань імунізації, є рішення на світовому рівні. Вони всі полягають у тому, що ревакцинальні дози мають отримати перш за все найбільш вразливі категорії населення.


Коли чекати в країні створення власних вакцин?

Кузін: Зараз є дві наукові команди, які працюють над розробкою української вакцини: академіка Сибірного і команда професора Комісаренка. Ми очікуємо, що наприкінці цього року вони мають зробити звіт про той прогрес, який в них є, і на якому етапі в них розробка власної вакцини. Але це фундаментальні дослідження, які зазвичай тривають декілька років.
На терирії України планують виготовляти вакцину CoronaVac

Разом з тим є ціла низка ініціатив з боку приватного сектору, наприклад, "Лекхім" ініціювала по суті розгортання додаткової промислової лінії на території України, щоб саме на території країни виробляти вакцину CoronaVac. Вона буде доставлятися вже в Україну готовою і розливатися тут в шприци для одноразового використання. Таку лінію планується запустити з лютого 2022 року, зараз ведуться монтажні роботи, налагодження роботи лінії. Після того, як лінія буде повністю готова, треба пройти ще певні дозвільні процедури, оскільки це фармацевтичне виробництво, яке не лише ліцензується, а ще й яке потребує особливого контролю якості. У випадку, якщо там буде все нормально з цією лінією, то ми очікуємо, що з другого або третього кварталу можливий буде розлив вакцини в українських умовах. Також "Лекхім" виступила з ініціативою розробки власної інактивованої вакцини по механізму дії, як і діє вакцина CoronaVac.

18 грудня в України підтвердили перший випадок "Омікрону". Як Україна в 2022 році планує захищатися від нових варіантів ковіду?

Кузін: Такий захист поступово пропрацьовується. Одразу після появи інформації з реєстрації такого штаму (у світі, — ред.) Україна внесла відповідні зміни до перетину державного кордону, і відповідно, люди, які прямують з тих держав, де зареєстровано "Омікрон", потребували принаймні 2 тижневого карантину без можливості дострокового припинення такого карантину. Є високотехнологічне обладнання, яке дозволяє проводити секвінування будь-яких патогенів, зараз Центр громадського здоров'я може виконувати близько 400 секвінувань впродовж одного тижня.
Майже 99,8% випадків коронавірусу в Україні — це штам "Дельта" — Кузін

По всій території країни ми знаходимо певні території, райони, об'єднані територіальні громади, де ми спостерігаємо спалах, або стрімкі підйоми захворюваності, також відбираємо зразки зокрема від тих людей, які приїхали в Україну з-за кордону і на території України захворіли. І ми бачимо, які штами циркулюють на території України, станом на сьогодні майже 99,8% штамів — це штам "Дельта", і він зараз переважає і в європейському регіоні. Але в деяких країнах ми вже фіксуємо те, що "Омікрон" досить швидко заміщує "Дельту".

Наскільки буде відрізнятися лікування "Омікрону" від "Дельти"?

Кузін: Про особливості лікування нічого ще не відомо, за попередніми результатами є клінічні дані, які говорять в цілому, що ефективність вакцини знижується на приблизно 30% щодо штаму "Дельта". Також є лабораторні дослідження, які підтверджують те, що людина, яка вакцинована, у неї не формується 100% захист саме проти "Омікрону". Дані про потенційно більш важкий перебіг поки що або не офіційні, або не підтверджуються, тому що вони переважно ідуть з африканських країн, де система звітності, система маркування є дещо застарілою, їй досить важко довіряти.
Читайте також: Інфікованих "Омікроном" на 50-70% рідше кладуть у лікарні, ніж інфікованих "Дельтою" – дослідження

Лапій: Не думаю, що базові підходи лікування штаму "Дельта" і "Омікрон" будуть дуже відрізнятися. Є препарати моноклональних антитіл, тобто це антитіла конкретно до вірусу SARS-CoV-2, і вони розроблялися на уханський варіант, "Альфу", "Дельту", і вже є інформація про те, що такі дороговартісні антитіла не зовсім ефективні, звичайно, це не дані з України.
Хороша новина, що клітинний імунітет проти коронавірусу продовжує працювати — Лапій

Щодо варіанту "Омікрон", то знов таки, обговорюється адаптація вакцин, адаптація препаратів. Це займе певний час, як правило, близько трьох місяців, але знову ж таки щодо препаратів скоріш за все так, вони потребуватимуть адаптації. Поряд з поганими новинами, є хороша новина, що клітинний імунітет продовжує працювати, а він є дуже важливим для попередження тяжкого перебігу COVID-19, і є позитивна новина, і це ще раз розставляє крапки над "і" про те, що ті, хто перехворів на COVID-19 раніше, вони набагато краще захищені, коли після перенесеного COVID-19 проходять такі вакцинації.

Чи доведеться шукати нову вакцину, яка буде дієвою від "Омікрону"?

Кузін: Зараз декілька корпорацій, принаймні Pfizer і Moderna, оголосили про те, що вони будуть пропонувати країнам так званий бустер, який буде "Омікрон"-специфічний, і попередні розробки вже були завершені. Вони очікують приблизно в березні появу такої вакцини, вони пропонують її в якості бустера, який підсилює саме базовий курс щеплень і є "Омікрон"-специфічним, але враховуючи те, що результати досліджень ще не опубліковані, і це лише попередня заява цих фармацевтичних компаній, то варто дивитися вже на фінальні результати дослідження і вже тоді приймати фінальне виважене рішення. Поки ми не можемо підписати контракт на поставку такої вакцини, але контракт, який підписаний Україною з компанією Pfizer, передбачає певну гнучкість. У тому числі певна частина доз може бути змінена на іншу, або відтермінована, або в тому числі коригована відповідно до умов цього договору.
Для того, щоб Україна поборола коронавірус, нам потрібно досягти принаймні 70% вакцинованих, — Кузін.

Чи перейде коронавірус в сезонне захворювання?

Лапій: Цілком. Я думаю, що наступної зими можна буде говорити про те, що COVID-19 буде ставати чимось на кшталт сезонного захворювання, але мені б не хотілося робити таких висновків, казати, що я впевнений в цьому. Зараз, звичайно, ми стурбовані варіантом "Омікрон", спостерігаємо за ним, але хибна уява про його легкість може бути пов'язана з тим, що переважно ми дані отримуємо з країн Західної Європи, з Британії, де є високий рівень охоплення вакцинації серед груп ризику, тобто вони захищені.


Чи переміг світ коронавірус? І чи далека Україна на шляху до перемоги?

Лапій: На мій погляд, Україні ще далеко до тих країн, на які нам хочеться орієнтуватися. До кінця 2022 року Україна має в цілому вакцинувати до 70% населення, тобто ще потрібно 30%, і, мабуть, це буде найтяжчий етап вакцинації, бо в першу чергу і легко вакцинувати тих, хто готовий, розуміє необхідність, займає черги. Потім ми бачили, що цей потенціал вичерпався, прийшла хвиля (коронавірусу) восени — це ще простимулювало людей до вакцинації, бо ще менше залишилося ковід-ідіотів. Потім були вже включені механізми примусу, щодо обмеження проїзду, наприклад, перебування в закладах дозвілля, що призвело до черг, але люди отримали першу дозу і розслабилися, не прийшли на другу дозу.

І потенціал вичерпується, лишається відсоток людей, до яких з різних причин дуже тяжко достукатися, аби вони прийшли на вакцинацію, захистили себе і захистили тих, на кого вони мають свій вплив. Тож, я думаю, що це буде насправді найбільш тяжка задача — захистити їх шляхом вакцинації.

Коли очікувати новий пік захворювання?

Кузін: До кінця лютого 2022 року ми не очікуємо суттєвого підйому захворюваності. По тих прогнозах, які ми робили спільно з РНБО, ми будемо десь варіювати в середньому до 4 тисяч випадків протягом доби, і така ситуація більш-менш стабільна буде спостерігатися до кінця лютого. Ми вже звикли до того, як і в 21-му, і в 20-му році, з березня починається звичний підйом захворюваності. Попередньо ми не розраховуємо на те, що він може бути вищим, ніж аналогічний у 2021 році, однак дійсно ситуація буде дуже залежати від тих даних, які будуть опубліковані щодо штаму "Омікрон".

 Інтерв'ю з представниками МОЗ ЕКСКЛЮЗИВНО зробила Дар'я Кінша


Немає коментарів: