понеділок, 20 грудня 2021 р.

Флагманські ініціативи спільних інтересів ЄС та України




«Україна отримає найбільшу підтримку серед країн Східного партнерства у межах Економічного та інвестиційного плану. Флагманські ініціативи охоплюватимуть сфери спільних інтересів для України та ЄС, зокрема сприятимуть реалізації Європейського зеленого курсу, цифровій трансформації. Вагома частина фінансування буде спрямована на підтримку малого й середнього бізнесу, який суттєво постраждав під час пандемії. Ми дякуємо партнерам за підтримку та очікуємо на початок практичної реалізації флагманських проєктів», – сказала Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Серед флагманських ініціатив, реалізацію яких ЄС підтримає в Україні, такі:

Перша. Підтримка сталої, інноваційної, зеленої та конкурентоспроможної економіки. Бюджет: 1,5 млрд євро. ЄС підтримає програми, орієнтовані на бізнес-інкубатори, та сприятиме доступу МСП до фінансування, розширюючи їхні експортні можливості. Метою є безпосередня підтримка близько 100 000 МСП та самозайнятих людей у розробці бізнес-моделей, які також будуть стимулювати кліматично нейтральну, стійку та циркулярну економіку.

Друга. Економічна трансформація сільської місцевості. Бюджет 100 млн євро. Земельна реформа є однією з найважливіших реформ, яка зараз проводиться в Україні, підкріплюючі повний перехід до ліберальної економіки. ЄС зробить внесок у Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, який надасть понад 10 000 малим фермерським господарствам швидкий доступ до доступних кредитів.

Третя. Покращення сполучення шляхом модернізації на пунктах перетину кордону. Бюджет: 30 млн євро. Йдеться про запровадження електронних черг та обробки даних (особливо для вантажних автомобілів), які дозволять спростити бізнес-процеси, зокрема, шляхом інтегрованого обміну даними. Ці кроки буде доповнено подальшим удосконаленням транспортної інфраструктури, розширенням мережі TEN-T, включаючи залізничне та автомобільне сполучення між великими містами України та пунктами перетину кордону з державами-членами ЄС.

Четверта. Прискорення цифрової трансформації – модернізація загальнодоступної ІТ–інфраструктури (сервери, центри обробки даних тощо). Бюджет: 200 млн євро.

П’ята. Підвищення підтримки енергоефективності та водневої енергетики. Бюджет 100 млн євро. Фінансування спрямують на підтримку Фонду енергоефективності, розвиток чистої та відновлюваної енергетики в Україні.


Немає коментарів: