понеділок, 20 грудня 2021 р.

Товариш порадив книгу



Як завжди - книга гарний подарунок. Особливо тепер, коли вакцинація подарувала українцям 1000 грн. Як її корисно витратити?
Допоможемо порадами експертів. По-перше - придбати свіжу цікаву книжку українською...

Ярослав Грицак. Подолати минуле: Глобальна історія України.

Історія зазвичай постає як нагромадження фактів, і це призводить до того, що історію знають, але не розуміють. Кажуть, історія нічому не вчить, але так стається саме тому, що знати і розуміти — різні речі.



Ярослав Грицак написав фундаментальну працю, мета якої — навчити розуміти українську історію. 15 років роботи втілилися у книгу, яка має стати настільною для всіх, хто хоче розуміти Україну, не лише її минуле, а й теперішнє й майбутнє.



Зрозуміти українську історію можна лише як частину глобальних історичних процесів — від поширення християнства тисячу з гаком років тому до тих великих зрушень в економіці, релігії, культурі та політиці, які запустили Колумб та Лютер 500 років тому, і далі до національних пробуджень ХІХ сторіччя та багатовимірної, багатошарової революції й війни сто років тому. Україна як країна постала внаслідок тих процесів, які сформували сучасну Європу, стверджує автор, і це дає ключ до української історії. Читаючи цю книгу, ви зрозумієте, чому поети важливіші для творення нації, ніж політики, звідки взялася і що собою являє українська мова, хто такі русини, малороси й українці та як мінялося значення цих слів, а також чому в суперечці істориків-«реалітетників» та істориків-«націоналістів» виявилися правими перші. Як фронтір модерну сформував козаків, як козаки стали українцями, куди поділася їхня спадщина, як «українське питання» сформувало СРСР, а потім його розвалило, та які протиборчі сили сформували сучасну Україну.



Наприкінці книги Ярослав Грицак пропонує подивитися на Україну як на країну «зроби собі сам» і детально розбирає складові, з яких нині за нашою участю збирається нова реальність: спадщина імперій та нація, демократія та економіка, еліти та громадянське суспільство, цінності та мрія. Ми добігаємо останні кілометри нашого довгого шляху до модернізації, стверджує автор, але вони найскладніші.
Валерій Пекар.


Немає коментарів: