понеділок, 27 грудня 2021 р.

Кіберспорт вже має журналістику

Марк Головченко коментує в студії Maincast чемпіонат світу з
Rocket League


Ігри з комп'ютерним пристроєм захоплюють все більше людей. З'явились не тільки ігрові комунікатори та меблі, а навіть геймерська журналістика. Сьогодні ми публікуємо інтерв'ю з молодим кіберспортивним журналістом Марком Головченко, щоб більше зрозуміти цю популярну забаву.

- Марк, що таке кіберспорт?

Кіберспорт - це сучасна галузь суспільства, в якій люди змагаються у відеоіграх за трофеї, гроші, славу та розвивають себе. Можна сказати, що це щось схоже на спорт, але зі своїми нюансами.

- Які види ігор на комп'ютерах існують?

Ігри на ПК діляться за жанрами: шутери, MOBA, стратегії, ААА, RPG та спортивні. Практично по всім жанрам проводять змагання, але найпопулярніші - це шутери (FPS) та MOBA.

- Що в кіберзмаганнях від звичайного спорту?

Дух змагання. Як і в традиційному спорті, так і в кіберспорті, є ті хто виграв, і ті хто програв. Усі хочуть виграти, і ніхто не хоче програвати. Існують також і тренування, розклад, тренера,  трансляції матчів, прес-конференції.

- А які існують типи змагань?

Система змагань практична ідентична традиційному спорту. Є локальні турніри, є турніри рівня країн, або якогось регіону. Є і міжнародні змагання, на які приїжджають команди зі всього світу.

- Яки ігри найбільш популярні в світі? А в Україні?


У світі: Dota 2, CS:GO, League of Legends, Rocket League, VALORANT, Fortnite, PUBG, Apex Legends.

В Україні: Dota 2, CS:GO - найпопулярніші.

- Чи відбуваються змагання під час карантину?


Так, але тільки в онлайн-форматі, практично всі грали зі своїх домівок. Зараз почали проводити й LAN-турніри, але в малій кількості, і на кожних з них є свої правила (самоізоляція, ПЦР-тести, без глядачів, масочний режим).

- Чи є українці в топкомандах?


Так, українці грають, як і в рідних командах (s1mple, B1t, Yatoro, Miroslaw), так і за кордоном (Kiles, Woro2k).

- Кіберспортивна журналістика є? Про що вона розповідає?

Так, існує. Кіберспортивні ЗМІ, як правило, пишуть новини пов’язані з дисциплінами, освітлюють турніри, починаючи від розкладу, закінчуючи результатами кожного матчу. Також беруть інтерв’ю у відомих гравців.

Розпитував С.Лиманов.


Немає коментарів: