середу, 10 листопада 2021 р.

Скасувати протокол про адміністративне стягнення за керування мотоблоком допомогли у Захарівському бюро правової допомоги





Пан Микола, обробивши власний город, виїхав на мотоблоці зі свого двору, щоби допомогти сусіду з культивацією на його ділянці. І майже одразу був зупинений працівниками поліції за порушення правил дорожнього руху, а саме – за керування транспортним засобом (мотоблоком), який не був зареєстрований належним чином, та за водіння без водійського посвідчення. Розгублений чоловік звернувся за допомогою до Захарівського бюро правової допомоги.

Мотоблок – багатофункціональна техніка для культивації, освоєння цілини, посадки різних культур, догляду за клумбами, газонами і грядками, збору врожаю та інших робіт. Саме такий підсобник у господарстві ледь не став причиною притягнення до адміністративної відповідальності.

Коментує юристка Захарівського бюро правової допомоги Наталія Заболотна:

Принциповим для даної справи було питання чи є мотоблок, яким керував пан Микола транспортним засобом, що підлягає державній реєстрації, та чи потребує таке керування наявності посвідчення на керування транспортним засобом, від чого і залежить обґрунтованість притягнення до адміністративної відповідальності.

Адже відповідно до вимог пп. «а» та пп. «б» п. 2.1 Правил Дорожнього руху, водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, реєстраційний документ на транспортний засіб.

Визначення поняття можна знайти у п. 1.10 Правил Дорожнього руху – механічний транспортний засіб – транспортний засіб, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт

Власники механічних транспортних засобів і причепів до них повинні зареєструвати (перереєструвати) їх в уповноваженому органі МВС або провести відомчу реєстрацію в разі, якщо законом установлена обов`язковість проведення такої реєстрації, незалежно від їхнього технічного стану протягом 10 діб з моменту придбання (отримання), митного оформлення або переобладнання чи ремонту, якщо необхідно внести зміни до реєстраційних документів.

Відповідно до вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення під транспортними засобами слід розуміти всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші транспортні засоби.

При цьому чинне законодавство не містить інших визначень «мотоблоку», як транспортного засобу і віднесення його до того чи іншого їх виду.

Таким чином, в даних спірних правовідносинах має місце «правова невизначеність» щодо визначення правового статусу «мотоблоку», як транспортного засобу, яка не дає змоги особі відокремлювати правомірну поведінку від протиправної, передбачати юридичні наслідки своєї поведінки.

Виклавши дані доводи у адміністративному позові про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, Наталія Заболотна також звернула увагу суду на те, що законодавством також не передбачена вимога щодо обов’язкової наявності водійського посвідчення на право керувати мотоблоком.

Вивчивши всі обставини справи, суд погодився з думкою юристки та задовольнив вимогу щодо скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

Справа № 517/386/21




Немає коментарів: