середу, 17 листопада 2021 р.

Україна ставить своїх громадян в центрі врядування – ухвалення Закону «Про адміністративну процедуру»





16 листопада Верховна Рада України ухвалила Закон «Про адміністративну процедуру». Таким чином, Україна приєдналася до більшості країн ЄС та ОЕСР, де існує єдина адміністративна процедура для всіх випадків взаємодії громадян і бізнесу з органами державної влади.

Цей Закон означає тиху революцію для України та передбачає величезні покращення для кожного громадянина. Це крок назустріч сервісно-орієнтованій державі без корупції, свавілля чиновників та зайвої бюрократії. Адміністративна процедура має стати алгоритмом швидких і передбачуваних адміністративних дій та надання державних послуг. Це також матиме величезний позитивний вплив на цифровізацію послуг та децентралізацію. Сотні застарілих та різноманітних спеціальних процедур, які сприяли корупції і були малозрозумілими громадянам, незабаром відійдуть у минуле, а чинності набудуть нові – прості та єдині правила, які розуміє кожен громадянин. Наприклад, негативні рішення тепер мають бути обґрунтованими, і громадянин може вимагати адміністративного перегляду замість того, щоб негайно звертатися до суду.

«Сьогодні Верховна Рада України увійшла в історію, ухваливши Закон ”Про адміністративну процедуру”. Прийняття та подальша реалізація цього Закону дозволить гармонізувати українське законодавство із законодавством Європейського Союзу у сфері регулювання відносин між державою та громадянами і бізнесом, запровадивши принципи справедливості, прозорості та взаємоповаги. Це важливий прорив у реформі державного управління та невід'ємна риса належного урядування», – сказав посол Матті Маасікас, голова представництва ЄС в Україні.

«Ухвалення Закону “Про адміністративну процедуру” – це новий етап у взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з громадянами. Як показує досвід інших країн, єдині правила прискорять адміністративні процеси та з часом скоротять адміністративне навантаження. І найголовніше, що це наблизить органи державної влади до людей, роблячи процедуру взаємодії зручною, стандартизованою та прозорою», – прокоментував Олег Немчінов, Міністр Кабінету Міністрів України.

«Закон про адміністративну процедуру – це насправді “тиха революція”, що докорінно змінює радянський менталітет у взаємодії держави з її головними стейкхолдерами – громадянами. Ухвалення закону забезпечить рівність усіх учасників адміністративного провадження та єдині стандарти у роботі чиновників, прискорить надання більшої кількості якісних і зручних послуг для громадян», – зазначив Олександр Банчук, заступник Міністра юстиції України.

Європейський Союз суттєво підтримуватиме Уряд України у впровадженні Закону «Про адміністративну процедуру». Допомога включатиме, але не обмежуватиметься підтримкою узгодження підзаконних актів, навчання державних службовців, органів місцевого самоврядування та адміністративних суддів, а також підвищення обізнаності громадян та бізнесу України щодо багатьох нових прав, які їм надає цей Закон. Загалом ЄС продовжує систематично підтримувати Уряд України у впровадженні реформи державного управління як однієї з пріоритетних реформ шляхом політичного діалогу, надання макрофінансової та бюджетної підтримки, програми SIGMA та технічної допомоги. З 2014 року ЄС вже виділив понад 160 мільйонів євро на підтримку цієї реформи в Україні.



Довідкова інформація:

Більше інформації про Закон «Про адміністративну процедуру» (№3475): http://www.adminprocedure.org.ua /

Більше інформації про реформу державного управління: www.par.in.ua

Поточну Стратегію реформування державного управління України було прийнято у 2016 році, і вона триває до 2021 року. У липні 2021 року була ухвалена нова Стратегія реформування державного управління, яка триватиме до 2025 року. Вона спрямована на підвищення ефективності української публічної адміністрації та впровадження Європейських принципів державного управління в Україні.

«Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) – це проєкт, що фінансується ЄС та підтримує Уряд України у впровадженні Стратегії реформування державного управління через надання консультативної і практичної допомоги та розбудову спроможності Кабінету Міністрів України. Проєкт покликаний сприяти побудові підзвітного, спроможного і результативного державного управління в Україні.




Немає коментарів: