неділю, 17 жовтня 2021 р.

Народи-антиподи

 



Українці та росіяни дотримуються дзеркально протилежних поглядів щодо СРСР і планової економіки — інфографіка. Російські та українські соціологічні групи роками опитували своїх співгромадян щодо їхніх економічних, політичних і світоглядних пріоритетів. Актуальні результати таких опитувань відображають протилежні настрої дедалі більш різних світів.

Журнал НВ візуалізував ці розбіжності у своїй інфографіці.

Наприклад, в Україні 61% опитаних вважають, що треба розвивати ринкові відносини і лише 27% хотіли б повернення планової економіки. В Росії 62% прагнуть повернення планової економіки і лише 24% хочуть ринкових відносин.

49 % росіян воліють жити в політичній системі радянського зразка. Це максимальний відсоток від початку 2000‑х. Майже дві третини опитаних (62 %) вважають, що найкраща економічна система — це державне планування і розподіл, а не вільний ринок. Цей показник досяг максимуму за всю історію спостережень. Третина опитаних росіян (32 %) прагнуть насамперед бачити свою країну «величною державою, яку поважають та побоюються інші країни», а вже потім «із високим рівнем життя».

В Україні ж на аналогічне запитання («Чи шкодуєте ви зараз, що у 1991 році Радянський Союз розпався?») тверде «ні» сьогодні каже 61 % співвітчизників. Також з 2013 року в Україні майже на 10 % поменшало людей, що відповідають на це запитання «так».

«У нас виходять практично дзеркальні результати», — констатує Маріанна Ткалич, директорка дослідницької лабораторії Рейтинг Лаб.


Немає коментарів: