пʼятницю, 29 жовтня 2021 р.

Надмірна їжа - погана звичка




1 млрд тонн – приблизно стільки продуктів харчування щороку у світі опиняється на смітнику. Це близько 1/3 від всіх вироблених продуктів харчування, з них близько 50% все ще є придатними до споживання. Такий невідповідальний підхід обходиться світовій економіці в понад $1 трлн збитків щороку.


Лише українці щороку викидають придатних до споживання продуктів на суму в понад 6 млрд грн. А серед усіх побутових відходів органічні складають до 60%. Вражає, правда?




🧐 Чому так відбувається?

Раніше проблема надмірного споживання стосувалась лише розвинених країн і була пов’язана саме з ростом достатку громадян, які могли купувати більше, у тому числі різноманітної їжі, яку не могли з’їсти. Зараз ця проблема стосується вже всього світу. Зокрема, ситуацію ускладнює урбанізація і глобалізація економіки. Ланцюги поставок стають довшими і складнішими. Авокадо, наприклад, протягом подорожі до наших супермаркетів, долає відстань від 3000 км до 14 000 км. Харчові відходи створюються на всіх етапах – під час поставок, в секторі роздрібної торгівлі, в місцях громадського харчування тощо.


Які основні проблеми?

❗️Більшість органічних відходів, до яких належать і харчові, потрапляють на звалища. Здавалося б, вони швидко розкладаються і не шкодять довкіллю, але це не так. Потрапляючи на звалища у пакетах, під час розпаду вони виділяють метан, який може спричинювати вибухи.

❗️Викидаючи харчові відходи, ми викидаємо й енергоресурси, які були на них витрачені.

❗️Крім того, при виробництві 1 кг продуктів виділяється 2,5 кг вуглекислого газу, що еквівалентно зарядці смартфона 422 рази.




Що ми можемо зробити?

✅ контролювати кількість продуктів, які купуємо/замовляємо і можемо з’їсти

✅ надавати перевагу локальним продуктам

✅ ділитися їжею, якщо її забагато, з тими, хто цього потребує

✅ слідкувати за терміном придатності і правильно зберігати продукти, щоб вони не псувалися

✅ компостувати органічні відходи

✅ підтримувати і популяризувати роботу продуктових банків



А ви часто викидаєте їжу?


Немає коментарів: