вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Чи може сміттєспалювальний завод бути арт-об’єктом?




Зазвичай, коли люди чують словосполучення «сміттєспалювальний завод», то вони уявляють щось похмуре, брудне і неприємне. Але це вже застаріле уявлення, адже сучасні заводи в Європі – це справжні мистецькі об’єкти, які не лише допомагають екологічно позбутися відходів, а й забезпечують міста енергією та стають популярними туристичними локаціями.
Саме про такий завод ми розкажемо сьогодні. На фото – сміттєспалювальний завод Шпіттелау, який розташований у столиці Австрії та щороку спалює понад 260 тисяч тонн сміття. Отриману під час спалювання відходів енергію використовують для підігріву води та отримання тепла. Потужності заводу вистачає, щоб зігріти 60 тисяч житлових будинків і забезпечити енергією приблизно 4400 промислових споживачів у Відні
Такий вигляд, як зараз, Шпіттелау мав не завжди. Завод був збудований ще у 1971 році і був цілком стандартним, нічим не примітним заводом. Та у 1987 через пожежу фасад заводу був значно пошкоджений і знадобилася його серйозна реконструкція. На популярну туристичну пам’ятку Відня і справжній арт-об’єкт Шпіттелау перетворив австрійський дизайнер Фріденсрайх Гундертвассер.
Золоті кулі, різнокольорові вікна та зелені насадження на даху – не єдине, за що варто дякувати дизайнеру. Однією з вимог Гундертвассера, щоб він взявся за реконструкцію заводу, було встановлення там найсучасніших фільтрів, які б значно скоротили шкідливі викиди в атмосферу. Його вимоги виконали, через що реконструкція Шпіттелау обійшлася майже вдвічі дорожче – у 250 млн євро.
У 2012-2015 роках завод знову модернізували, виходячи із сучасних вимог до утилізації відходів. В результаті ККД виріс з 70% до 76%, а виробництво електроенергії збільшилось втричі.
А ви б хотіли мати такий сміттєспалювальний завод у вашому місті?
Photo: Wien Energie


Немає коментарів: