понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Порно з вайберу ОСББ у Львові




Нещодавно всі серйозні й не зовсім онлайн-видання Львова та України розповіли своїм читачам про страшну подію: львів’янин після сварки надіслав порнографічні фото своєї дівчини в чат ОСББ. Оскільки цей важливий випадок не оминув і моєї уваги, то я вирішив поділитися міркуваннями із читачами Matrix.

Тож розгляньмо все послідовно. 9 квітня цього року молодий (і дурний) львів’янин Роман З. надіслав у закриту Viber-групу “ОСББ Біля парку” порнографічні світлини своєї дівчини. Хлопець згодом пояснив суду, що образився на дівчину й намагався так їй помститися.

Дійсно, таких ситуацій хмара. Навіть на сайті Quora, де люди питають один в одного всяке й різне, часто виникають запитання, що робити, коли дівчина розійшлася з хлопцем, а він має доступ до її приватного контенту. От прочитав на цьому сайті коментар від австралійки Кім Гун: “Щодня я бачу історії у Facebook, де цитуються сенсаційні заголовки з пліткових вебсайтів про такі ситуації: дівчина робить дурниці з хлопцем (наприклад, секстує, надсилає оголені фотографії, погоджується на секс-відео тощо), вони розлучаються. Хлопець публікує фото та відео в мережі. Дівчина страшенно збентежена й налякана”.

У різних країнах світу ці сценарії повторюються. Зазвичай дівчина намагається виправдовуватися: “Він мене примушував зніматися голяка”, “Я була дурна”, “Я сподіваюся, родина мене вибачить”, “Я нічого не знаю про ці записи” тощо. Насправді все це марно – мудило чоловічої статі, як-от згаданий львів’янин, робить такий жест поширення приватного контенту дівчини лише з однією метою: він символічно її ґвалтує. Потім він скаже, що помилився, був емоційним чи хотів помститися – але все, що треба, він уже зробив: показав, що він тварина владна, і поглумився над колишньою колежанкою, а може, і коханою.

Часто дівчата виправдовуються, в інших випадках залягають на дно, поки онлайн-пристрасті не вляжуться. Але деколи вони наступають. І так сталося у Львові – дівчина подала до суду. Частиною галицької літератури цю ситуацію робить те, що Роман виклав приватні фото дівчини в чат Viber-групи “ОСББ Біля парку”. Звичайно, можна було б і в батьківську групу “Учні 5-Б”, але сподіваємося, що в цих пацієнтів ще немає дітей-учнів. Мабуть, у нього найближча до душі й найпекельніша в сприйнятті є ось ця група, а не Facebook чи якийсь там Instagram. Як кажуть медіа, “у цей момент у групі цього ОСББ було 183 учасники”, тож помста досягла зору нещасних. Дівчино, ти маєш тішитися, що цей самотній воїн тебе покинув, бо здається, що життя його сповнене суму й розпуки – йому потрібно більше драми!

Є в цій історії ще один цікавий момент. Усі медіа дружно повторюють, що світлини були порнографічними. Підсудний Роман зізнався в Сихівському суді (а справу вів відважний суддя Микола Борачок), що взяв світлини із iCloud своєї колишньої дівчини. Зазвичай такий старий порнограф, як я, ніколи не триматиме порно на цьому диску, бо він пов’язаний з усіма приладами. Порно тримають окремо, воно не має перемішуватися із приватними фотографіями, які ви щодня клацаєте своїм телефоном. Підозрюю, що в цьому iCloud були еротичні світлини дівчини. Можливо, її фотографував і сам Роман, а можливо, ще хтось, але сумнівно, що це було порно. Проте ми цього не дізнаємося, бо вітчизняні медіа не захотіли поділитися з нами картинками, що їх побачили читачі групи “ОСББ Біля парку”. А жаль.

Щоб еротична картинка стала порно, має бути хтось, хто впевнений у тому (а я ніколи не впевнений), що вона перейшла у формат порнографії. Часом відео чи світлини статевого акту або ж статевих органів можуть трактуватися як порнографія. Але новинні медіа цнотливо промовчали, що саме показували світлини – акт обміну рідинами чи оголене тіло дами. Нам лише повідомили, що у Львові є експерти з порнографії! Жоден сайт не назвав імені експерта, але ми знаємо, що це був мистецтвознавець. ЗМІ писали щось на кшталт: “Під час слідства в цій справі провели мистецтвознавчу експертизу, яка підтвердила, що фотографії в чаті ОСББ мають порнографічний характер”. Мистецтвознавчу експертизу! Я вивчав історію мистецтва шість років, потім ще три роки мучився в аспірантурі, а потім ще багато читав, ходив по музеях, спілкувався з художниками. Я мистецтвознавець із дипломом Львівської національної академії мистецтв, скоро буде 30 років моєму мистецтвознавчому “стажу”, і мені важко уявити, який вигляд мусить мати мистецтвознавча експертиза порнографії.

Ця новина фактично підтвердила думку Джона Берджера, що класичне мистецтвознавство – це про знання зображень голих жінок. І справді: ви, наприклад, є суддею Сихівського суду, приходить до вас ображена панна й каже, що її приватні світлини один мудак виклав у Viber-групу “ОСББ Біля парку”. Як виявити тут склад злочину? Мабуть, суддя думав, що якщо учасники групи образилися через приватні фото дівчини, то це мають бути ворожі картинки – точно не еротика, а порнографія. А хто у Львові спеціалісти з порнографії? Правильно, мистецтвознавці. Може, ще й кандидати наук, а може, і доктори! Тепер я знаю, чому мистецтвознавців так довго вчать – шість нескінченних років освіти, щоб стати спеціалістом із порнографії. Сидиш такий потім, вивчаєш картинки в групі “ОСББ Біля парку” і видаєш експертні висновки.

Коментаторів, щоправда, більше обурив той факт, що суд стягнув із Романа 17 тис. гривень на користь держави. Себто дівчина постраждала, учасники групи “ОСББ Біля парку” постраждали, а гроші забрала держава? Одна розумна коментаторка написала, що це рішення суду дасть змогу дівчині, чиї оголені світлини поранили вразливі душі львів’ян, подати тепер знову до суду й дістати компенсацію за моральні збитки. Я, щоправда, боюся уявити, кого цього разу запросять як спеціалістів. Хто в нас моральний експерт у Львові?
Богдан Шумилович, 
доцент кафедри культурології УКУ, MATRIX.


Немає коментарів: