вівторок, 5 жовтня 2021 р.

Науковці позмагаються за європейські гранти підтримки цифрових інновацій



В Європейському Союзі розпочинається новий 7-річний цикл підтримки інновацій "Горизонт Європи". Загальний бюджет майже 100 млрд.євро. І якщо в минулій програмі українські науковці змогли "відпрацювати" на 45 млн.євро, то обережні прогнози на теперішній в 100 млн.євро. 

Про що мають бути ці науково-іноваційні проєкти? По-перше, вони створюються консорціумами між науковцями й бізнесом, мають бути інтернаціональними. По-друге, максимально реалістичними, щоб їх впровадження приносило зиск суспільству відразу. Наприклад, "зелені" технології та розв'язання екологічних проблем, майже поза конкуренцією.

Українські підприємства та організації мають можливість долучатись до отримання фінансової підтримки проєктів в рамках програм: «Горизонт Європа», «Еразмус+», «COST», «COSME», Creative Europe», Європейських ініціатив «I4MS» та «EUREKA, щодо створення та впровадження цифрових 
інновацій та пришвидшення цифрової трансформації української економіки та суспільства.

Діалог Україна-ЄС у сфері цифрової трансформації є одним з найбільш пріоритетних напрямків розвитку євроінтеграційних процесів. Україна узгодила з ЄС дорожню карту інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС. І в цьому контексті важливо знати основні напрямки розвитку цих процесів в ЄС, які здійснюються за підтримки програм «Цифрова Європа» (Digital Europe) та «Цифрового підключення Європи» («Connecting Europe Facility Digital»). Кожна програма має власні індивідуальні особливості щодо процедур подання проєктних заявок, їх оцінки та наступних етапів надання фінансових траншів і звітності. Більшість європейських програм на своїх порталах також надають сервіси з пошуку партнерів, інформаційні матеріали щодо підготовки проєктних пропозицій, новини про проведення інформаційних подій та іншу корисну інформацію.

Найбільш розвинуті інструменти для налагодження партнерських відносин створені та апробовані протягом останніх років програмами Горизонт 2020 та Горизонт Європа. 

Поки що в проєктах вітчизняних науковців відсутній impact-ефект. Але, якщо на це звернуть увагу майбутні проєктанти інновацій, можна буде подолати це обмеження. Ну а ще - широкі колаборації вітчизняних структур з колегами з ЄС, будуть запорукою "проривів". Незвичні рішення, які часто-густо народжуються в Україні, як засіб подолання перешкод, вже треба перетворити в систему.

С.Лиманов.



Немає коментарів: