вівторок, 12 жовтня 2021 р.

100 днів після відкриття ринку земель: Результати та перспективи



З 1 липня, після відкриття ринку землі Україна вступила в новий етап земельних відносин. І сьогодні українські землевласники можуть розпоряджатися своєю землею. Скасування мораторію надає нових можливостей не лише окремим власникам, але й громадам в цілому.

Про це йшлося у вівторок, 12 жовтня, під час онлайн-брифінгу щодо 100 днів після відкриття ринку земель за участю Георгія Решетілова - першого заступника голови Миколаївської облдержадміністрації та Кирила Нехимчука - голови відділення Нотаріальної палати України у Миколаївській області.На початку брифінгу Георгій Решетілов зазначив, що відновлення права власності на землю було принциповою позицією Президента України Володимира Зеленського, яку він озвучив ще під час передвиборчої діяльності і яку виконав. І що саме завдяки його політичній волі, позиції та сприяння в Україні відбулася земельна реформа.



«Мораторій обмежував право власності громадян. Але наразі власник може самостійно, з дотриманням лише окремих аспектів передбачених законодавством, повністю розпоряджатися його землею», - сказав він.



Георгій Решетілов розповів, що 27 травня 2021 року набув чинності Закон № 1423-IX «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». У результаті, землі с/г призначення державної форми власності за межами населених пунктів стали власністю громад (крім тих, що використовуються для забезпечення функцій держави).


Він повідомив, що завдяки цьому закону відбувається дерегуляція та спрощення багатьох земельних процедур, зокрема:


- скасування такого правового інституту як державна експертиза землевпорядної документації;


- скасування погодження більшості видів документації із землеустрою територіальними органами Держгеокадастру та іншими органами, які були передбачені ст. 186 та 186-1 Земельного кодексу України тощо.



«Даний закон є важливим, на сьогодні він вже приносить свої результати і ми можемо констатувати, що територіальні громади отримали значні повноваження», - зазначив він.



Також перший заступник голови ОДА поінформував, що на початковому етапі в період з 1 липня до 1 січня 2024 року відчуження с/г земель приватної власності дозволено з розрахунку не більше 100 га. Консолідація с/г земель громадянином України в розмірі 10 000 га передбачена лише з 1 січня 2024 року.



«Починаючи з 1 січня 2024 року юридичні особи, створені за законодавством України, матимуть право набувати у власність всі види с/г землі в межах 10 000 га», - сказав він.



Георгій Решетілов розповів, що У Миколаївській області наразі відчужено 714 земельних ділянок загальною площею понад 2 тис. га. Середня ціна за землю по Миколаївській області становить понад 23 тис. грн за га.



З них набуто у власність:

- по договору купівлі-продажу близько 84 %;

- по договору дарування близько 16%.



«Тобто залякування населення про масові скуповування земель виявилися просто черговими маніпуляціями», - зазначив Георгій Решетілов.



У свою чергу, Кирило Нехимчук розповів про практичну реалізацію права розпорядження земельними ділянками та особливості оформлення договорів щодо їх відчуження.


Також він звернув увагу на перспективи ринку землі сільськогосподарського призначення в Миколаївській області.



«Приблизно 20-25 % землі залишиться в існуючих власників, а все інше виходитиме на ринок поступово по 10-15 % на рік. Більшої кількості до 2024 року не буде, адже є певні фінансові обмеження покупців. Тому, до виходу на ринок юридичних осіб із правом придбання, десь половина земель будуть оформлені і це класно, що на старті дали право придбати землю саме малим агровиробникам», - розповів Кирило Нехимчук.


Немає коментарів: