суботу, 25 вересня 2021 р.

Миколаївський національний український театр не почиває на лаврах



Театр, яким вже понад 30 років керує народний артист України Микола Берсон ніколи не зупинявся в розвитку. Ми вже не раз писали про досягнення та яскраві проєкти цього колективу, навіть препарували їх досвід. Журналісти міста й України дійсно дуже уважно висвітлюють діяльність цієї "перлини" театрального мистецтва півдня України. Тому, як тільки оголошують зустріч з пресою М.Берсона - директора-художнього керівника театру, колеги зголошуються завітати до храму Мельпомени.

Цікаво й корисно було й цього разу, напередодні 95-го театрального сезону, який відчиниться 29 жовтня прем'єрою музичного проєкту "Пісня - душа співає". Всього їх( прем'єр) на сезон заплановано 12. Серед назв, українська класика "Кар'єра за прізвищем" за п'єсою М.Куліша

"Мина Мазайло". До речі, цей твір дуже актуальний для нашого часу, тепер дуже мало ставлять. Це саме в цьому творі персонаж не бажає бути "українізованою". І це теж - позиція, якою у всі часи був помітним Миколаївський академічний український театр драми й музичної комедії. Відстоювати саме українську націєтворчу ідею. Створювати тренди - це дійсно важка місія, але затребувана. Глядач не просто підтримує "свій" театр, а віддано співпрацює. Так, наприклад, коли було оголошено локдаун - глядачі, яки мали квитки майже не пішли їх здавати, а терпляче дочекали відновлення роботи, а трупа відпрацювала всі вистави яки було скасовувано із-за карантину. Тепер в продаж надходить тільки 1/2 глядачевих місць, на випадок введення карантинних обмежень за кількістю людей в глядачевому залі.

Театр бажає працювати й це підтверджує тим фактом, що понад 80% трупи вже щеплено вакцинами від sars-cov-2, тому й інші прем'єри сезону як "Мишоловка" та "Красень-чоловік" за О.Островським, глядач має подивитись.

Микола Семенович під час спілкування з пресою уважно перелічив всіх молодих режисерів, яки ставили вистави останні роки в нашому театрі й анонсував нове ім'я, а також розповів про новий інтернаціональний проєкт - виставу "Ім'я", яку поставив румунський фахівець, й тепер вона має яскраву фестивальну долю. І це теж надзавдання яке постійно виконує миколаївський театральний колектив - виробляти різні колаборації з новими виконавцями. Театр - місце постійних трансформацій. Може тому глядач сюди так лине, бо можна комфортно хвилюватися у зручному кріслі, наочно переглядаючи складні події?

А ще в театральному буфеті завжди витає аромат запашної кави. Це не тільки "магніт", але й зізнання в увазі до глядача. У виробленні сучасного культурного продукту не буває дрібниць, які не важливі.

Ну а якість - це вже такий фетиш цього театру! Саме тому звання "Національний" для колективу дуже органічне. Дуже хочеться, щоб цей театральний проєкт тривав й надалі.

В.Головченко.



Немає коментарів: