неділю, 19 вересня 2021 р.

Звідки беруться екосвідомі?

Будівельним сміттям в Одесі парковку "бронюють"


А дійсно: як люди стають не просто уважними до своєї екологічної поведінки, а саме свідомими?

Ми зробили невеличке дослідження й готові з вами поділитись.

Екологічна освіта, №1 серед чинників, які ведуть до створення середовища однодумців щодо збереження природніх ресурсів. Діти в середній школі охоче, зазвичай беруть участь в різного роду екологічних квестах, конкурсах. Отримують знання та невеличкий досвід з сортування сміття, наприклад, чи висаджують на пришкільних ділянках рослини. Деякі, навіть обирають фах пов'язаний з екологією. 

А далі, молоді люди опиняються у вишах (більшість). Програми з екологічного навчання сьогодні пропанують обмежена кількість вітчизняних університетів, зазвичай природничого спрямування. Дивно, але не має екології як обовязкового предмета навіть у медичних вишах, не говорячи про гуманітарні. Але деякі студенти й викладачі все ж продовжують своє власне екологічне зростання. Беруть участь в акціях, чи толоках, які зазвичай присвячені вже ліквідації наслідків НЕ екологічного ставлення до живої природи, як то прибирання того ж самого сміття з пляжів, висаджування дерев в парках.

А що трапляється з молодою людиною, як вона опиняється у дорослому житті?

Нічого дотичного підвищенню екологічної свідомості. Молоді люди працюють, заробляють гроші, витрачають гроші, в тому числі на багато пакування, придбання одягу, гаджетів. Будують нові сім'ї - народжують дітей, знову споживають багато запакованих речей, памперси одноразові викидають. 

Стоп! А як роблять це більшість молодих батьків? Куди їх утилізують?

Молоді українці, зазвичай роблять це як їх батьки...хоча в деяких залишились знання зі школи про роздільне сортування сміття, але закріпилось в навичку це у декілька відсотків домогосподарств. А  інші - відправляють ВСЕ пакування по відомому з дитинства адресу - до сміттєвого контейнера, вміст якого потім відвезуть до полігону захоронення відходів. За життя середнього українця, сотні тон сміття, що він виробляє відвозиться кудись на природу, й там в кращому випадку закопуєтся  в землю, чи підпалюють ... З покоління в покоління не змінюється ставлення до побутового сміття в нашого народу, тільки тарифи на вивезення. А тим часом в атмосферу все більше й більше вуглекислого газу виділяється. 

Малочисельні екологічні громадські організації не мають можливість охопити просвітницькими, адвокативними та інтеграційними засобами все міське населення. Давно настала пора муніципалітетам закладати гроші й проводити засоби екологічного просвітництва серед мешканців малих та великих міст. Краще це робити серед молодих людей, які більш активні, та зазвичай дуже добре заробляють.

Коли ми передивились "молодіжні" програми декількох міськрад то побачили зокрема в Миколаєві "натяки" на екологічне виховання, але до сталої політики екосвідомості ще далеко. Може тому що молодіжні працівники більше налаштовані на розваги молоді? А саме "екологічні чиновники" мерії, наприклад більш зосереджені на контролі за станом довкілля?

А в результаті все залишається як було. По місту з'являється більше урн для сміття, закуповуються більші сміттєвози, яки везуть відходи на 80% ще придатні до перероблення на захоронення. Полігони майже заповнені, так у Миколаєві вже понад 85% проєктного об'єму полігону ТПВ.

А в етер "вилітають" нові й нові месіджі про інвестиційну привабливість України. Здається, якби міські депутати профінансували притомну адвективну кампанію по сучасному поводженню зі сміттям саме молодого сегменту населення, було  створено комунальне компостувальне підприємство, ще б десяток бізнес-юнитів по "вичавленню" зі сміття додаткової вартості.

Так! Сміття у містах - це бізнес. А ви не знали? Дуже закритий й майже не ринковий. Може тому запитання від екосвідомих громадян важко почути? Сміття - це не тільки паперовий гешефт безхатченків, які тягнуть увесь гофрокартон  в утиль, а ще газ, метали, плівки й пластмаси, яки можна переробляти. Майже сировинна база. Тільки для чого й для кого?

Депутати міські захоплені перерозподілом землі. Громадяни мають іх підштовхнути ще й уважно придивитись до сміття з міст. А наймані менеджери багаточисельних департаментів та відділів міськвиконкому мають запропонувати засоби як зі суспільного надбання - сміття "вичавити" додатковий дохід.

Може так більше екосвідомих з'явиться?!

В.Головченко. 



Немає коментарів: