неділю, 26 вересня 2021 р.

Система управління відходами у Швейцарії працює як годинник – злагоджено та надійно



Після екологічного пікету 24.09 під міськрадою Миколаєва, вирішили зібрати й поділитись з читачами європейськими прикладами. Можуть українці як швейцарці, наприклад поводитись зі побутовим сміттям?
Громадяни чемно сортують відходи і здають на перероблення, а те, що переробити неможливо, йде на безпечне спалювання. Проте так було не завжди.
Ще у 80-ті роки 20 ст. у Швейцарії були суттєві екологічні проблеми. До одного лише Цюріха завозили понад 3000 тонн пакетів зі сміттям щодня. Крім того, водойми були серйозно забруднені фосфатами і нітратами, а земля – важкими металами.
А ось станом на зараз Швейцарія – одна з найбільш екологічно чистих країн світу. Як вдалося його досягти?
прийняті закони
відмова від захоронень відходів на полігонах та розвиток сміттєспалювальних заводів (лише у кантоні Цюріх працює аж 5 таких заводів)
податок на сміття та штрафи за невідсортовані відходи
співпраця з бізнес-структурами і впровадження широкої системи утилізації сміття
розвиток екологічного мислення у громадян
І хоча обсяг відходів, які продукують швейцарці є досить високим, як і в більшості розвинених країн, сьогодні Швейцарія серед лідерів в Європі щодо роздільного збору та переробки відходів. Наприклад, 80% будівельних відходів (а це найбільша фракція) йде на вторинне використання.
Рівень переробки вторинної сировини просто вражає:
95% – скло
91% – алюмінієва тара
84% – жерстяна тара
82% – папір та картон
81% – ПЕТ пляшки
71% – батарейки
Також велика частина побутового сміття, яке не підлягає переробці, спалюється. Наприклад, на заводі Хагенхольц на околиці Цюріха щорічно спалюється до 250 тисяч тонн сміття. Енергія, отримана від спалювання сміття, використовується для опалення близько 170 тисяч будинків у місті.
З попелу, який залишається після спалювання, також отримують десятки тонн алюмінію, сталі і навіть дорогоцінних металів (золота). Попіл перевозять в спеціальне місце недалеко від міста, де з нього отримують метали. Ця технологія є унікальною для Швейцарії.
Відчуваєтє, чим заможніше населення, тим ощадливе ставиться до ресурсів?
А ви куди вчора діли картон від нового взуття?
В.Інгульский.


Немає коментарів: