четвер, 2 вересня 2021 р.

Як буде виглядати міське сміттєзвалище через..?



Це запитання "вітає" в багатьох містах й громадах України. Але, що робиться? Так, наприклад в Миколаєві полігон заповнено більше ніж на 80%. А на теренах області загалом біля 200 "старих" сміттєзвалищ. Хто як не місцеві мають подбати про них. З ОДА точно ніхто не прибуде у відрядження рекультивувати старі звалища. А тим часом - це джерело  різних корисних металів та інших матеріалів. За різними підрахунками експертів, вітчизняні полігони побутового сміття мають понад 80% корисної маси. Місцева ГО Місто Сонця розмістило цікавий матеріал з досвіду сучасної Німеччини. А чим ми гірше? Тим паче, що збір газу Миколаївський полігон ТБО вже проводить...(чи ні?) А скільки це в калоріях?



Сміттєзвалище «Айхельбак» ( Eichelbuck landfill ) працювало з 1972 по 2005 рік. За цей період із німецького міста Фрайбурга та околиць доставили близько 6,5 мільйонів тонн непереробних відходів. Так, у 2005 році звалище було закрите. Його рекультивація закінчилася у 2020 році.
 Під час рекультивації полігону були встановлені системи збору газу. Його транспортують до теплоенергостанції. Внаслідок цього близько 1000 домогосподарств забезпечується електрикою та опаленням.
Також у 2011 році на південно-західній стороні пагорба колишнього сміттєзвалища була встановлена найбільша сонячна електростанція Фрайбурга, яка щорічно виробляє 2 600 МВт-год.

А ви хотіли б, щоб наш міський полігон був перетворений на таку саму станцію виробництва енергії?


Немає коментарів: