пʼятницю, 13 серпня 2021 р.

За прострочення сплати аліментів з батька стягнули більше 43 тис. грн пені



У 2007 році у Олени та Дмитра народилася донька. Потім сталося так, як нерідко буває у житті, коли через певні обставини сімейне подружжя починає проживати окремо або взагалі розлучається. За нормальних стосунків батьки, навіть після розлучення, добровільно піклуються про своїх дітей, але не є виключенням і протилежне.

У 2010 році на підставі рішення суду був виданий виконавчий лист про стягнення з Дмитра на утримання доньки аліментів в сумі 260 грн. щомісячно, але не менш ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення нею повноліття. Платити аліменти чоловік не став. І так тривало 10 років. З липня 2010 року по червень 2020 року утворилася заборгованість майже у 57 тис. грн.

Слід зазначити, що на батьків, які не виконують свій обов’язок по утриманню дітей, у випадку прострочення виконання такого зобов’язання, покладається додаткова фінансова відповідальність, а саме – нараховується неустойка (пеня).

Пані Олена звернулася до юристів Одеського місцевого центру з надання БВПД за допомогою у питанні стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів. Для захисту прав клієнтки центром було уповноважено адвокатку Тетяну Василенко, яка підготувала позовну заяву про стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів та надалі представляла інтереси пані Олени в суді.

«За рішенням суду аліменти на утримання дитини присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. У будь-якому випадку, чи то у разі стягнення аліментів у частці від доходу, чи у твердій грошовій сумі, цей платіж є періодичним і повинен сплачуватися платником аліментів кожного місяця. В разі несплати аліментів у поточному місяці з 1 числа наступного місяця виникає заборгованість, яка тягне відповідальність у вигляді неустойки», – прокоментувала адвокатка.

Суд, дослідивши додані до заяви докази, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, тим самим стягнув з батька дитини неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів у розмірі понад 43 тис. гривень.


Справа № 523/14915/20


Немає коментарів: