суботу, 14 серпня 2021 р.

У Миколаєві проведуть фестиваль «Арт-перехрестя часів і народів»




Фестиваль відбудеться з 21 по 22 серпня 2021 року на оглядовому майданчику біля городища "Дикий Сад".
Про це в ефірі "Українського радіо: Миколаїв" розповів старший викладач Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського Кирило Горбенко.

"Це щорічний фестиваль, який проводимо з 2018 року з метою популяризувати інформацію про унікальну археологічну пам'ятку "Дикий Сад", - сказав Кирило Горбенко.


Археолог розповів, що про "Дикий Сад" знають науковці в багатьох країнах світу. У США, Європі, Азії було чимало публікацій. Тому доцільно
зробити цю територію культурним і туристичним магнітом регіону.


"25 років я проводжу тут розкопки. З них 15 років із представниками міської влади обговорюю питання про необхідність створення музею. Міська комісія з питань культури підтримує, а бюджетна комісія - ні. Тобто, все залежить від рішення депутатів міської ради", - сказав Кирило Горбенко.

Музей - це можливість отримувати гранти і спонсорську допомогу, щоб доглядати й охороняти цю територію.


"Наприклад, влітку дощі зруйнували кладки, і хто має вирішувати це питання? Я ж відповідаю лише за науковий напрямок. Тому потрібна структура, що буде піклуватися про "Дикий Сад" саме як про культурний об'єкт. Бо нам його ще досліджувати й досліджувати. Я переконаний, ще багато сенсацій нам подарує "Дикий Сад", - сказав Кирило Горбенко.


Археолог розповів, що у вересні 2021 року біля городища «Дикий Сад» за гроші Громадського бюджету встановлять на бетонну основу барельєф «Кімерійський вершник» висотою 1,7 метра.
Його виготовлять із епоксидної смоли і пофарбують під бронзу. На барельєфі зобразять елементи предметів, які знайшли під час розкопок на території "Дикого Саду".



"За 30 років розкопок, ми сформували унікальну колекцію артефактів.
Мало поселень в Україні, які цим можуть похвалитися. Експонати представлено в обласному краєзнавчому музеї. Це половина зали первісної археології, 5 вітрин. Там можна побачити все - від маленького шила до великого бронзового казана", - сказав Кирило Горбенко.

Тетяна Бакоцька.


Немає коментарів: