пʼятницю, 9 липня 2021 р.

Концепція Zero Waste Event (заходу з нульовими відходами)




Коли будете планувати чергову вечірку - спробуйте здивувати друзів. Запропонуйте їм Zero Waste Event. Надамо вам деякі поради. буде легко й незвично...
Головне при організації Zero Waste Event (заходу з нульовими відходами) - належне планування.

Якщо коротко, слід відстежити весь шлях ресурсів, які використовуються на заході - від придбання до утилізації. Потім - виключити всі одноразові предмети та матеріали, які неможливо переробити. Після заходу - перевірити, щоби всі залишки були належним чином перероблені або утилізовані. Якщо більш детально, то організація заходу виглядає так.


По-перше, визначити, звідки на заході можуть з'явитись відходи
Для навчальних семінарів, як правило, це - друковані матеріали, блокноти та ручки, брендовані папки, сумки або пакети, пляшки та одноразовий посуд, обгортки від цукерок та солодощів, паперові серветки, чайні пакетики, стіки від цукру, пластикові шпажки та мішалки для кави, а також харчові відходи. Під час більш масових заходів - це також залишки напоїв та різноманітні декорації.

По-друге, інформувати всіх співорганізаторів та учасників про формат заходів та розповісти, що їм робити.
Від співорганізаторів вимагається не використовувати на заході те, що перетвориться на сміття. Учасники повинні брати участь у сортуванні відходів.

По-третє, організувати на заході сортування відходів.
Встановити контейнери для сортування (станції сортування відходів), підготувати інформаційні матеріали, навчити команду та учасників. Важливий нюанс. У нас найчастіше організовують збір «сухих» відходів - пластику, паперу, скла тощо. Але один келих напою перетворює кілька кілограмів сировини на сміття. Тому під час масових заходів потрібно приділити увагу окремому збору залишків напоїв. Особливо, якщо цей захід «про попоїсти» - ярмарок, масові гуляння, фестиваль вуличної їжі тощо. Також слід прибрати або сховати всі урни та контейнери, не призначені для сортування.

По-четверте, визначити, куди спрямувати відсортоване сміття.
Адже сортоване сміття, яке відправляють на звалище, залишиться сміттям. Щоб перетворити сміття на ресурс, необхідно передати його на переробку. Тому напрями використання сортованих відходів треба визначити вже на етапі планування заходу.

По-п'яте, визначити, як поінформувати учасників та всіх зацікавлених про свої дії та успіхи (до, під час та після заходу).
А показати успіх можна лише відстежуючи надходження сміття/ресурсів, а також їх кінцеве використання. Тому, наприкінці заходу (або кілька разів протягом заходу) необхідно зважувати отримані ресурси, оголошувати отримані результати та говорити, куди надалі їх направлять.


Немає коментарів: