понеділок, 5 липня 2021 р.

Мінекології не дає дозвіл «Енергоатому» на підняття рівня води в Олександрівському водосховищі



Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України не дозволило ДП НАЕК «Енергоатом» підіймати рівень Олександрівського водосховища. Пікети патріотів, екологів і небайдужих на острові Гард не пройшли даром.

Причиною такого рішення став неповний комплект документів від держпідприємства, повідомляють на сайті Єдиного реєстру за оцінкою впливу на навколишнє середовище.

Відзначається, що подана «Енергоатомом» інформація не дозволяє повною мірою оцінити вплив підняття водосховища на навколишнє середовище, а також позначити для цього екологічні умови.

Серед іншого, в розділах звіту відсутній детальний опис підготовчих і будівельних робіт та їх виправданих альтернатив. Також немає інформації про стан місцевої флори та фауни, ґрунтів, води, повітря, кліматичних факторів. Чи не вказало підприємство і дані про архітектурний, археологічному і культурну спадщину, про ландшафт і взаємозв'язку всіх цих елементів.

У додатку до звіту НАЕК «Енергоатом», в якому повинен був бути перелік дослідницьких робіт, привели лише титульні сторінки та вступу до них.

Крім того, встановлено невідповідність запланованого підняття води з чинним законодавством. Йдеться про статтю 7 «Про природно-заповідний фонд України», статті 39 «Про тваринний світ», статті 27 «Про рослинний світ», статті 11 «Про Червону книгу України», а також постанові Кабміну №1286 «Про затвердження Положення про зеленої книги України ».

З огляду на всі ці фактори, уповноважений орган відмовився видати «Енергоатому» дозвіл на підняття рівня води і порекомендував підприємству розглянути альтернативні варіанти діяльності.

Нагадаємо, в кінці квітня активісти, ветерани АТО прикували себе ланцюгами до каменя на Гардовому острові, протестуючи проти підняття рівня води у водосховищі.


Немає коментарів: