вівторок, 27 липня 2021 р.

Гарячі екологічні справи в судах Миколаїва



Екологічні справи розглядали в липні миколаївські суди. Обласний апеляційний почав розгляд  апеляцції МГЗ рішення Заводського суду за позовом ініціативи "Стоп шлам", за яким Ураїнський алюміній - "донька" Русала повинна компенсувати 9.2 млрд гривень морального збитку майже тисячі миколаївців. Адвокати металургів вивели пікет заводчан й напирають на моральну несвідомість тих, хто позивався.

А суддя Миколаївський окружний адміністративний суд відмовила у позові Управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА про анулювання дозволу на викиди Екотрансу. Цей дуже "смердючий" заводик теж працює на експорт як й МГЗ, але переобляє не боксити, а насіння вітчизнянного соняха. А від викідів в атмосферу 2 мікрорайона міста, де мешкають більше 150 тисяч людей задихаються.
Но Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу, у якого є всі повноваження як у головного контролюючого органу в сфері охорони довкілля не відчувають роками цього. Представник екоінспекції навіть не підтримував позов управління екології де фігурували заміри з перевищеннями викидів лише ті, зроблені ще у вересні минулого року. Актом №109/1 від 11.03.2021 Державної Екологічної Інспекції  були зафіксовано перевищення дозволених нормативів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря по азоту діоксиду та вуглецю оксиду. 
Все було зроблено для того, щоб відбілити репутацію Екотранса як забруднювача, та не допустити анулювання дозволу на викиди. Сумно, але це так: небажання у державних виконавчих та контролюючих органів працювати в інтересах захисту людей та довкілля нікуди не дівається... 
Подивимось за ціми справами й дослідимо: чи є екосвідомими українські суди, чи громадянам самотужки відстоювати право на чисте повітря?  З огляду на тисячі важкових автомобілів зі збіжжям, яки "запрудили" всі вулиці та мости в Миколаєві - справа порятунку громадян стосується лише їх самих!
С.Лиманов.


Немає коментарів: