пʼятницю, 25 червня 2021 р.

ДЕНЬ РОЖЕВОГО ВИНА




Сьогодні 25 червня, п'ятниця - Міжнародний день рожевого вина (International Rose Day) відзначається: щорічно в четверту п'ятницю червня. 

З 2018 року щорічно у всьому світі в четверту п'ятницю червня (у 2021 році - це 25 червня) відзначають Міжнародний день рожевого вина. Ідея створення свята належить Валері Руссель, яка є власницею знаменитих винних господарств Chateau Roubine і Sainte Beatrice. У листопаді 2018 року була створена також Міжнародна організація для планування цього заходу, головою якої є також Валері Руссель.

Трохи історії. Перша згадка про Chateau Roubine (Шато Рубін) в архівах датується початком 14-го століття, коли воно було удостоєно ордена Святого Жана від лицарів-тамплієрів в 1307 році. Протягом 15-го століття господарство належало кільком найбільш впливовим родинам Провансу.

У 1994 році уродженка тутешніх місць Валері Руссель закохалася в Шато Рубін і його околиці, стала власницею господарства і присвятила двадцять років свого життя роботі на виноробні. Використовуючи сучасні технології та керуючись повагою до традицій, вона прагнула домогтися досконалості. В даний час господарство володіє виноградником площею 72 га з чудовим природним дренажем, завдяки чому і з'явилася назва «Рубін», що на прованському діалекті означає «струмок».




Господарство Sainte Beatrice (Сант Біатрис) розташоване в 4 км від прекрасного міста Лорг. З моменту створення будинку в 1978 році Жаном Новаретті і його дружиною воно постійно розвивалося. Сьогодні виноградник охоплює 52 га. Там, де півстоліття тому не було нічого, сьогодні виробляють амбітні, елегантні та ароматні вина. У 2016 році Sainte Beatrice було куплено знаменитим господарством Chateau Roubine, політика якого полягає в тому, щоб зберегти і підтримувати оригінальність будинку.




Це загальновідомо, що Прованс (Provence) є визнаним королівством рожевих вин і авангардом всесвітнього відродження популярності рожевого вина. Згадайте рожеве, і більшість людей думають про Прованс. Близько 88% вин, вироблених в цьому найстарішому регіоні Франції - рожеві. Рожеве вино чудове. Шанувальники цінують його за дивовижний колір, за калейдоскопічні букети, за легкість і універсальну сумісність з величезною кількістю страв. Ці вина поєднують в собі легкість, несерйозність білих, і в той же час - глибину і насиченість червоних.




Багато хто вважає, що при виробництві рожевого вина використовуються червоні і білі сорти винограду. Це не так. Шляхом змішування двох видів соку роблять тільки рожеве шампанське і підробки. Справжнє рожеве вино виробляють виключно з червоних сортів.




Рожеве вино дуже підходить до м'ясних, рибних і овочевих страв, а також до фруктів. Особливо добре воно поєднується з морепродуктами, з більшістю сирів, паштетів та десертів.


У цей день необхідно згадати про те, що завдяки вибуховому зростанню популярності рожевого вина Провансу в останні роки, багато інших регіонів Франції (і далеко за її межами) збільшили виробництво рожевого вина. Деякі регіони почали виробляти рожеве вино вперше. Зараз рожеве вино виробляють по всьому світу. Найбільшими його виробниками є Франція, Іспанія, США та Італія. Вживають рожеве вино на всіх континентах світу, причому Франція займає перше місце, а Уругвай - друге, за рівнем споживання на душу населення.



Валері Руссель сподівається, що о 19:00 (за французьким часом) виробники та шанувальники рожевого вина по всьому світу наповнять келихи своїм улюбленим рожевим вином і відзначать це свято. Пропонуємо всім приєднатися!


Немає коментарів: