четвер, 24 червня 2021 р.

Підлітки намагаються змінити Херсон на краще




У Херсоні молодь замість відпочинку і розваг на літніх канікулах розробила 4 проєкти для покращення життя в місті. Найближчими днями вони мають подати їх на конкурс Громадського бюджету. Підлітки розгорнули таку активну діяльність, що за місяць встигли популяризувати свої ідеї, провівши кілька публічних презентацій.

Протягом двох місяців підлітки проходили безкоштовне навчання у Школі молодого політика від Міжнародного республіканського інституту - IRI Ukraine. Вони отримали корисні знання і тепер розуміють, що потрібно робити, щоб життя в рідному місті ставало кращим.

«Це неймовірно! Доки дорослі скаржаться на проблеми та критикують владу, підлітки активно діють, намагаючись змінити місто, - говорить координатор Школи молодого політика у Херсоні Олег Половцев, тренер-експерт Міжнародного республіканського інституту IRI Ukraine, доктор наук з державного управління, професор ХНТУ. - Діти пропонують дуже цікаві ідеї – перспективні та корисні для усієї громади. Вони неупереджені та не зупиняються перед перешкодами. Ці проєкти відрізняються від багатьох інших тим, що об’єднують усіх мешканців, охоплюють всю територію міста, навіть віддалені куточки. Я пишаюся можливістю працювати з цими дітьми. Впевнений, якщо в них буде шанс - вони швидко змінять Херсон!»



Школярі пропонують чотири проєкти:

Перший – це відверта і чесна відповідь на те, чому молодь їде з Херсону. Прямо і відверто діти сказали: щоб молоді люди залишалися у місті, їм потрібен простір, де вони зможуть реалізовувати себе і залучати до цього інших. Це – Молодіжний центр «НадихайРозвивайМолодь». Вони детально розписали, що потрібно для його відкриття, а також яким чином він має працювати й бути корисним для молоді та усієї громади Херсона.


Другий – це глибока суспільна думка про те, як об’єднати всю громаду Херсона навколо захисту дітей. Це – проєкт «Острівок безпеки». Він передбачає залучення всіх можливих ресурсів міста та усіх небайдужих мешканців до того, щоб створити на вулицях, між школою і домівкою, безпечний простір для своїх дітей.

Третій проєкт – пропозиція створити освітній і культурний простір у всіх кутках і передмістях Херсона. Це – мобільний кінотеатр на відкритому повітрі «KinoGoOn». Він дасть можливість безкоштовно знайомити усіх мешканців Херсона з шедеврами українського і світового кіно. А також забезпечить живе спілкування, якого зараз не вистачає багатьом людям.

Четвертий проєкт – турбота про здоров’я мешканців Херсону. А саме, бажання дітей створити на захаращеному пустирі сучасний спортивний майданчик. Там зможуть проводити вільне дозвілля та займатися спортом усі охочі, незалежно від віку та соціального становища.

11 червня молоді люди вперше публічно презентували свої ідеї у Херсонському академічному ліцеї ім. О. В. Мішукова. На заході були присутні почесні гості: секретар Херсонської міської ради Галина Лугова, депутат міськради Юрій Рожков та голова координаційного комітету Громадського бюджету, депутат Ольга Співакина. Окрім того, серед слухачів були викладачі та студенти ліцею, а також батьки дітей. У своїх виступах представники влади дали високу оцінку проєктам, які було презентовано, відзначивши їх перспективність та користь для громади міста.

Через тиждень, 18 червня, підлітки зі своїми презентаціями виступили перед місцевою владою та депутатами на сесії Херсонської міської ради. А ще через кілька днів - перед керівництвом Міжнародного республіканського інституту - IRI Ukraine. 22 червня директор IRI Ukraine Майкл Дракман та керівник Молодіжної програми ІРІ в Україні Олександр Спутай вирішили особисто приїхати з Києва, щоб познайомитися з цими підлітками та послухати їхні презентації.

Спочатку вони зустрілися з міським головою Ігорем Колихаєвим. А потім - з учасниками Школи молодого політика. Зустріч проходила в залі засідань міськвиконкому. Діти заздалегідь перевели частину презентацій на англійську мову. Вони впевнено і натхненно презентували свої чотири проєкти двома мовами - українською та англійською. 

В кінці зустрічі Майкл Дракман зазначив, що представлені проєкти дуже актуальні й корисні для суспільства. Важливо, що діти настільки глибоко занурилися у життя громади та розрізнили нагальні потреби. І що вони не бояться презентувати та відстоювати свої ідеї перед громадськістю. Ще він був приємно здивований тим, що у Школі молодого політика у Херсоні в якості кураторів беруть активну участь випускники IRI та небайдужі мешканці міста – Данило Щоголь, Юлія Еременко та Єлизавета Бигар.

У найближчих планах учасників Школи молодого політика: офіційна подача проєктів на конкурс Громадського бюджету Херсона та презентація своїх ідей жителям міста, щоб заручитися їх підтримкою.
Єва Левкович.
 



Немає коментарів: