вівторок, 2 березня 2021 р.

Координаторка з гуманітарних питань в Україні вітає відкриття нового пункту перетину в Луганській області для перевезення гуманітарної допомоги



(Київ, 1 березня 2021 р.) Помітним досягненням є те, що перший гуманітарний конвой ООН із 133 тоннами будівельних матеріалів та іншої гуманітарної допомоги перетнув один із нових пунктів перетину в Луганській області — контрольний пункт в’їзду-виїзду (КПВВ) «Щастя». Хочу подякувати всім залученим сторонам за їхнє сприяння та висловити надію, що цей контрольний пункт і в подальшому використовуватиметься для більш ефективного доставлення гуманітарних вантажів у Луганську область.

Водночас я хотіла би скористатися цією нагодою та підкреслити важливість продовження відправлення гуманітарних конвоїв безпосередньо в Донецьку область, через КПВВ «Новотроїцьке». Я закликаю всі залучені сторони сприяти найшвидшому відновленню роботи контрольного пункту «Новотроїцьке», який працює лише частково і який тимчасово закрито для гуманітарних конвоїв.

Потреби 3,4 мільйона громадян України зростають під час пандемії COVID-19, а, отже, доступ гуманітарних організацій до незахищених груп населення є необхідним для їхнього виживання. Перешкоджання доставленню гуманітарної допомоги є порушенням міжнародного гуманітарного права та створює загрозу життю та гідності мільйонів людей. У жодному разі неможна допустити політизації надання гуманітарної допомоги.



ООН та її гуманітарні партнери підтримують постраждалих унаслідок конфлікту людей, але ми можемо продовжувати нашу роботи лише за умови того, що всі залучені сторони гарантують нам доступ до людей, які потребують допомоги, незалежно від їхнього місця проживання. Я закликаю всі залучені сторони забезпечити безперешкодну доставку гуманітарної допомоги та доступ гуманітарних організацій до людей, які потребують підтримки, відповідно до норм та принципів Міжнародного гуманітарного права.


Єлизавета Жук, 
Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГС ООН) в Україні.


Немає коментарів: